• Home
  • Sănătate
  • Află la ce ora din zi ești mai expus unui atac de cord, atac de panică sau migrenelor

Află la ce ora din zi ești mai expus unui atac de cord, atac de panică sau migrenelor

atac 1

   atacOamenii de stiinta de la Universitatea britanica Oxford au descoperit ca exista mai multe riscuri de aparitie a manifestarilor diverselor afectiuni, precum atacul de cord sau cel de panica, in anumite ore din cele 24 ale ritmului circadian.

Ritmul circadian este ciclul de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice si comportamentale apartinand tuturor entitatilor vii, inclusiv oamenilor.

Multe dintre afectiuni sunt strans legate de acest ritm iar manifestarile lor nefaste prezinta mai multe riscuri de aparitie in anumite ore ale zilei, au descoperit cercetatorii Universitatii Oxford si ai Spitalului John Radcliffe. Ei au reevaluat mai multe studii din lume care au vizat influenta orei din zi asupra bioritmului si asupra diverselor afectiuni.

Atacuri de la 06.00 dimineata

Clar nu este cel mai bun mod de a incepe ziua! Cercetatorii au descoperit ca, in intervalul orar 06.00-10.00 , riscul producerii unui infarct miocardic este de 40% mai mare decat in restul zilei. Totodata, riscul unui atac vascularcerebral creste cu 49%.

Potrivit autorilor studiului care a fost publicat in „American Journal of Hypertension , organismul incepe sa se puna in miscare la ora 06.00. Acest fapt implica o mai mare activitate hormonala care duce la crestere tensiunii arteriale, motiv pentru care persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare prezinta mai multe riscuri de a avea un infarct miocardic sau un atac vascularcerebral.

Durerile gutei la 07.00

Cei care sufera de aceasta forma de artrita au dureri mai mari dimineata din cauza nivelului crescut de acid uric din sange. Acesta formeaza cristale ce provoaca durere la articulatii, mai ales in regiunea picioarelor.

Un studiu publicat in jurnalul de specialitate „Chronobiology International arata ca acidul uric atinge cea mai mare concentratia in sange la 07.00 dimineata, in timp ce inregistreaza cel mai mic nivel la ora 11.00. Oamenii de stiinta sustin ca acidul uric se aduna pe timpul noptii in sange, motiv pentru care dimineata devreme prezinta cele mai mari concentratii.

Alergii de la 08.00

Reactiile alergice precum mancarimile sau stranutatul sunt cel mai des intalnite dimineata. Obiceiurile de la aceasta ora, precum cautatul in sertarul cu sosete sau in dulapul cu haine, plimbatul de la baie, la bucatarie si prin camera expun individul la praf si la alti factori alergeni din atmosfera. Acestia favorizeaza aparitia reactiilor alergice , a explicat medicul Muriel Simmons de la organizatia Allergy UK .

Migrene la ora 09.00

Cercetatorii de la Clinica Cleveland din SUA au descoperit ca in jurul orei 09.00 oamenii sunt mai des afectati de migrene. Studiile mai arata ca riscul aparitiei durerilor creste, din nou, in intervalul orar 20.00-04.00. Oamenii de stiinta pun incidenta crescuta a migrenelor pe seama tensiunii arteriale crescute in primele ore ale diminetii. Marirea dimensiunilor arteriale cauzata de fluxul sangvin mai abundent poate declansa dureri de cap, ameteala si chiar tulburari de vedere.

Dureri articulare la ora 10.00

Rigiditatea articulatiilor si durerile cauzate de artrita sunt mai severe dimineata , a declarat directorul medical al Centrului de Cercetare pentru Artrita din Marea Britanie, medicul Alan Silman. El explica acest fenomen prin lipsa miscarii din timpul noptii, dar si prin nivelurile oscilante de hormoni, precum cel al cortizonului, inregistrate in corp in prima parte a zilei. Specialistul britanic a recomandat folosirea gelurilor antiinflamatoare inainte de culcare. „Cremele vor actiona pe timpul noptii iar dimineata durerile vor fi mai mici , a adaugat Silman.

Flexibilitate maxima dupa pranz

In jurul orei 13.00, flexibilitatea atinge punctul maxim, pentru ca temperatura corpului este cu aproape doua grade Celsius mai ridicata decat in restul zilei, potrivit unui studiu efectuat de profesorii Universitatii din Washington (SUA). Acesta este motivul pentru care specialistii recomanda efectuarea exercitiilor fizice dupa ora pranzului. Relaxarea musculara reduce riscul de accidentare in timp ce facem sport. Totodata, psihicul este mai relaxat dupa ora 13.00. Atunci sunt recomandate si vizitele la psihoterapeuti.

Tratati astmul la ora 14.00

Acest moment al zilei este cel mai bun pentru efectuarea tratamentului impotriva astmului. O singura doza de steroizi inhalata in jurul orei 14.00 poate preveni crizele de astm care se inrautatesc in timpul noptii, au descoperit cercetatorii de la Universitatea din Sao Paolo (Brazilia). Totodata, o doza de prednison administrata la ora 15.00 reduce inflamatiile cailor respiratorii mult mai eficient decat daca este luata la ora 08.00 dimineata.

Panica de la ora 15.00

Atacurile de panica si starile de anxietate excesiva sunt mai frecvente in jurul orei 15.00. Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Michigan (SUA), riscurile producerii unui astfel de atac raman ridicate pana la ora 19.00. Doar 10% din atacurile de panica au loc dimineata, inainte de ora 10.00.

Rezultatele mai multor cercetari arata ca persoanele care sufera de tulburari de anxietate sunt afectati de manifestarile lor in a doua parte a zilei. Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au explicat fenomenul prin cresterea activitatii sistemului nervos in aceasta perioada a zilei. Totodata, sunt sanse mari ca, pana la ora 15.00, bolnavii sa fi avut deja parte de intamplari sau de discutii stresante.

Raceala la ora 16.00

Un studiu efectuat de profesorii Universitatii din Quebec (Canada) arata ca primele simptome ale racelii apar de la ora 16.00. Una dintre cauzele inaintate este scaderea productiei de anticorpi care are loc dupa-amiaza, slabind sistemul imunitar al organismului. Acest proces lasa loc manifestarilor racelii si gripei.

Osteoartrita de la ora 17.00

Manifestarile osteoartritei isi fac aparitia la aceasta ora, potrivit unui raport al Universitatii Texas Tech din SUA. Iata de ce specialistii recomanda administrarea medicamentelor antiinflamatorii, precum ibuprofenul, inca de la pranz. Astfel, tratamentul isi face deja efectul in momentul aparitiei manifestarilor osteoartritei, in jurul orei 17.00.

Scapati de arsurile in piept la ora 19.00

Desi arsura in piept poate aparea la orice ora, cercetatorii Universitatii Kansas (SUA) au analizat eficienta utilizatii inhibitorului de pompa cu proton in tratamentul refluxului gastroesofagian, in diferite momente ale zilei. Folosirea pompei la ora 19.00 s-a dovedit cea mai eficienta. Ea reduce arsurile de a doua zi cu pana la 71%. O explicatie inaintata de profesorii americani este ca medicamentul actioneaza in timpul noptii, cand refluxul gastroesofagian este agravat din cauza pozitiei in pat.

Ulcerul mai dureros la ora 21.00

Durerile cauzate de ulcerul gastric sunt mai accentuate seara, in jurul orei 21.00, pentru ca organismul se straduieste sa digere alimentele ingerate in timpul zilei. Specialistii in farmacologie de la Universitatea din Texas au descoperit ca medicamentele din grupul antagonistilor de receptori H2 sunt cele mai eficiente in tratamentul ulcerului.

Mancarimi la ora 22.00

Sapte din zece persoane cu afectiuni inflamatorii ale pielii, precum psoriazisul si eczemele, prezinta simptome mai grave in jurul orei 22.00. Cei cu afectiuni renale cronice sunt, la randul lor, mai afectati seara decat in alt moment al zilei.

Un studiu efectuat la Universitatea americana Wake Forest arata ca simptomele, precum mancarimile si iritatiile, se agraveaza seara din cauza schimbarii de temperatura a organismului. Caldura crescuta a corpului activeaza terminatiile nervoase de la nivelul pielii. Astfel, se accentueaza mancarimile.

Persoanele care sufera de alergii la nivelul epidermei au iritatii severe pe timp de noapte, de regula agravate de lenjeria de pat , a adaugat medicul Muriel Simmons de la organizatia Allergy UK

Durerile nasterii de la ora 23.00

In acest moment al zilei intra in travaliu cele mai multe femei insarcinate. Oscilatiile hormonale sunt principalul factor care declanseaza nasterea. Relaxarea corpului inainte de somn este al doilea factor luat in calcul de specialistii care incearca sa explice de ce femeile gravide intra mai des in travaliu in jurul orei 23.00.

Sursa – lyla.ro

Parteneri