Ajunul Sfântului Dumitru 2024! Tradiții și obiceiuri vechi păstrate cu sfințenie
Sfântul Mare Mucenic Dumitru este sărbătorit anual pe 26 octombrie, fiind venerat atât în Biserica Ortodoxă, cât și în cea Catolică de rit bizantin și roman. Creștinii ortodocși care urmează calendarul iulian îi dedică această zi pe 8 noiembrie.
Tradiții și obiceiuri în ajun de Sf. Dumitru
În seara de dinaintea sărbătorii, se aprind focuri rituale peste care sar copiii, un obicei pentru sănătate și protecție. Se crede că flăcările alungă animalele sălbatice și încălzesc sufletele celor trecuți în neființă. După stingerea focului, se aruncă un cărbune în grădină, pentru rodnicie în anul următor.
Sarea presărată pe pragul casei aduce, conform tradiției, noroc și prosperitate.
Tradiții și obiceiuri de Sf. Dumitru
Femeile în vârstă oferă în această zi covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate celor care au sărit peste foc. Totodată, ele pregătesc colivă și colaci în formă de cruce, pe care îi împart în amintirea celor adormiți.
De Sfântul Dumitru, se spune că nu e bine să te ocupi de treburile gospodărești, iar această zi marchează încheierea socotelilor și a datoriilor din ultimele șase luni, dar și începerea altora noi.
Considerat patron al păstorilor, Samedru aduce previziuni pentru iarnă: ciobanii își pun cojocul pe iarbă, iar dacă o oaie neagră se așază pe el, iarna va fi blândă. În schimb, dacă se așază o oaie albă, se prevestește o iarnă aspră.