AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Aristotel Bunescu despre poeta și pictorița Mirela Cocheci, premiată de revista “Spania Literară”

 

Doamna Giorgiana Avramescu, directorul Agenției de Presă A.M. Press, este plecată în aceste zile în Spania.
Ca un fost și actual colaborator apropiat al primei agenții de presă private de după evenimentele din 1989, mă gândesc să ofer și eu un subiect potrivit pentru fluxul redacțional. Adică în ton cu universul spaniol. Stau și mă gândesc…Gata! Am găsit ceva foarte potrivit. Doamna Mirela Cocheci, autoarea unor cărți de versuri impresionante, dar și a unor tablouri de valoare, a fost premiată recent de revista “Spania Literară” cu Premiul I pentru poezie.
O rog deci pe doamna Mirela Cocheci, care activează în cadrul Mișcării Naționale Pentru Apărarea Drepturilor Omului Timișoara – Oraș Martir, unde este comisar, dar și președinte al filialei Hunedoara, să ne relateze despre ce este vorba…
– În fapt, este vorba despre o colaborare cu revista de cultură “Spania Literară” care apare la Getafe-Madrid – Spania și care mi-a acordat recent premiul întâi pentru poezie. Distincție mi-a fost înmânată în cadrul unui eveniment cultural-literar organizat de Casa Română de Cultură Getafe Madrid și care a fost găzduit de către Ambasada României în Regatul Spaniei.
Este a doua mea vizita în Spania, prima fiind anul trecut când am participat cu volumul de versuri “Sofisme Surdomute” la un festival de carte unde am obținut o onorantă mențiune specială. Profit de aceasta ocazie pentru a mulțumi colegilor și iubitorilor de literatură din diaspora spaniolă și directorului Casei Române de Cultură Getafe Madrid, dl. Jose Juan G. Garcia, pentru invitație și pentru primirea călduroasă.
– Felicitări pentru acest palmares care devine mereu din ce în ce mai bogat. Acum, vă rog să oferiți cititorilor trei poeme.
– Mulțumesc frumos pentru felicitări. Voi prezenta trei poezii din cel mai recent volum de versuri al meu, “Puterea gândurilor “, volum bilingv tradus în limba albaneză de către distinsul scriitor și traducător Baki Imeri și care a apărut de curând la editura Castrum de Thymes – Giroc, fiind cea de-a șaptea mea carte de poezii.

VIS DE ARMINDENI

Se făcea că-s primăvară, florile-mi erau veșminte,
Mii de fluturi, mii de gâze îmi zburau pe dinainte,
Îngeri albi cu brațe calde mi-așezau pe ramuri lauri,
Heruvimi venind din ceruri pictau verdele-n coclauri.

Soarele purta cu fală o făclie-n mână dreaptă,
Stânga și-o plimba, domoală, peste glia mea necoaptă,
Luna aștepta cuminte pe-a mea frunte să coboare
Și să-mi pună pe-nserate mii de pete de culoare.

Dimineața se înclină, de priveliște se miră,
Împrejurul meu se-nvârte, prin plămânul meu respiră
Și miroase-a bucurie și-a cântare pretutindeni,
Am îmbobocit cu toții, ca salcâmii la armindeni.

ALBUL ABSOLUT…

Într-o lume-n care lupii piei de oaie și-au făcut
Eu visez că scriu poeme despre albul absolut,
Urme de seringi și vise-n colț de stradă se preling,
Eu, boem, mai scriu poeme și cu ele vreau să-nving?

Din țărână iese sânge, bat războaie reci la porți,
Plâng icoanele-n biserici, sfinții tac de parcă-s morți…
Numai gândul meu nu tace scrie stihuri pe pereți
Într-o lume înțeleasă-n rimă, numai de poeți.

Tomberoanele sunt pline, cărți și visuri le-au umplut,
Lupii-și văd cuminți de treabă:”ce mai este de vândut?”
Mintea mea rămâne surdă, de-ntuneric nu m-ating,
Îndrăznesc să scriu poeme și cu ele vreau să-nving.

SĂ SCRII PE CER CUVINTE

Tu mergi pe drumu-ți hărăzit
De cer, și-i lasă-n pace
În cercul strâmt și mărginit
De-a viața să se joace.

Trăiesc un vis și-apoi dispar
Pierduți printre morminte,
Dar tu, poete, ai un dar:
Să scrii pe cer cuvinte.

Tu mergi pe drumul tău, tăcut
Și-i lasă, dar, în pace,
În globul lor din lut făcut,
De-a viața să se joace.

-Minunate versuri. Felicitări din inimă pentru poezii. Dar, ce mai face pictura dvs?
-Eu cred ca face bine și continuă să mă bucure și să bucure (sper) și pe alții și spun asta pentru că încerc ca atunci când are loc un eveniment literar moderat și de mine să organizez câte un vernisaj expozițional astfel încât să combin culoarea cu poezia.
Am pictat în ultimul timp, dar nu foarte mult, atât cât mi-a permis timpul liber.
– Vă rog să transmiteți un mesaj oamenilor care vă admiră și vă urmăresc, în mod constant, prin intermediul internetului…
– În primul rând vreau să le spun tuturor “Hristos a Înviat”, să le doresc sănătate și bucurii. Apoi îi invit cu mare drag să-mi citească poeziile și dacă mesajul versurile mele îi sensibilizează eu sunt foarte foarte fericită. În fond eu nu scriu numai de dragul de a scrie, sau numai pentru mine, ci îmi doresc din suflet ca atunci când cineva citește din poezia mea să se regăsească pe sine însuși.
-La final, vă rugăm să ne precizați care sunt proiectele dvs culturale pentru viitorul apropiat, dar și cel îndepărtat…
– Am două proiecte literare pe care le voi finaliza până la sfârșitul anului. Este vorba despre o carte de poezii cu imagini despre zona în care eu locuiesc, zona Văii Jiului, partea de fotoimagine fiind asigurată de tânărul jurnalist și expert în fotografie Sergiu Vințan, laureat al unor valoroase premii naționale și internaționale în domeniu foto. Cartea va apărea în colaborare cu Primăria și Consiliul Local al orașului Uricani.
Al doilea proiect este un volum de versuri omagiale, care este de fapt un volum de replici la poeziile regretatului scriitor Ion Dan Bălan, plecat la Domnul în decembrie 2021…
Dealtfel noi poeții din Valea Jiului am înființat în memoria marelui om de cultură al Văii Jiului, și nu numai, Ioan Dan Bălan, un grup literar care îi poartă numele.
Și bineînțeles ca voi continua să scriu, am în proiect un nou volum de poezie, în vers alb de data aceasta și de asemenea îmi doresc să am mai mult timp și pentru cealaltă pasiune a mea, pictura.
– Frumoase proiecte. Vă dorim să le realizați pe toate cu bine și urmări benefice, atât pentru dvs, dar și pentru organizatori. Din nou felicitări pentru tot ce faceți în domeniul poeziei, picturi, dar și al apărării drepturilor omului. Acum, să vedem și noi niște imagini…

mc1mc2mc3mc4mc5mc6mc7mc8mc9mc10mc11mc12

 

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!