• Home
  • Sănătate
  • Când îmbătrânesc femeile cel mai mult? Acestea sunt cele două vârste!

Când îmbătrânesc femeile cel mai mult? Acestea sunt cele două vârste!

femei populatie

Deși anumiți factori precum fumatul și alimentația necorespunzătoare favorizează îmbătrânirea accelerată a organismului, femeile nu sunt egale cu bărbații la acest capitol, informează e-sante.fr., potrivit clicksanatate.ro.

Un studiu recent realizat de Institutul de Genomică din Beijing, a evidenţiat cele două etape în care femeile îmbătrânesc mai repede.

În cadrul studiului, cercetătorii au monitorizat 113 femei cu vârsta între 20 şi 66 de ani, toate aflate într-o stare bună de sănătate.

Au fost analizați mai mulți parametri precum lungimea telomerilor (fragmente de ADN care protejează cromozomii), dimensiunile faciale și markerii epigenetici (semne de influență a genelor de către mediu).

De asemenea, participantele la studiu au oferit informaţii şi despre stilul de viaţă şi alimentaţie.
Femeile îmbătrânesc mai repede în jurul vârstei de 30 (vârsta medie a sarcinii) și 50 (vârsta medie a menopauzei).

Specialiştii pun această concluzie pe seama schimbărilor hormonale din aceste etape.

Interesant este că femeile cu vârsta de 45 de ani și peste, care urmau terapie de substituție hormonală pentru a trata simptomele menopauzei, au îmbătrânit mai încet. „Terapia de substituție hormonală poate atenua declinul hormonilor circulanți, potențial încetinind rata de îmbătrânire”, a spus Weiqi Zhang, unul dintre cercetători.

Parteneri