Când se face vaccinul împotriva meningitei

Bucureştenii sunt în alertă după ce o tânără de 18 ani, elevă a Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr, infectată cu meningită meningococică fulminantă a murit, joi, la spital. Medicii spun că profilaxia se poate face prin vaccin antimeningococic. Acesta nu face parte din schema obligatorie, însă poate fi cumpărat din farmacii în baza unei prescripţii medicale. Vaccinul se poate administra copiilor încă de la vârsta de două luni.

„Meningita meningococică mai este denumnită şi meningita epidemică, pentru că meningococul se transmite uşor în comunităţi semiînchise, cum sunt comunităţe de copii sau de soldaţi, de exemplu. Adică este vorba despre oameni care petrec foarte mult timp împerună. Trebuie precizat însă că meningococul nu se transmite la fel de uşor ca virusul gripal pe care îl poţi lua chiar şi din autobuz”, a explicat pentru Click!, dr Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

Medicul a mai precizat că profilaxia se face prin vaccin, iar indicaţiile sunt la copii şi adolescenţi.

Distribuie prietenilor

„Formele fulminante le fac în general tinerii. În primul rând pentru că imunitatea lor este în curs de contruscţie şi în al doilea rând pentru că atât copiii cât şi tinerii trăiesc în astfel de comunităţi. Se duc la grădiniţă, la şcoală, la facultate. Vaccinarea antimeningococică se poate face încă de la vârsta de două luni. Sunt 5 serotipuri de meningococ care pot să producă boala. Un vaccin acoperă 4 serotipuri (A,C,Y şi W) şi al doilea vaccin care este indicat doar la adolescenţi acoperă al cincilea serotip (B)”, a mai spus medicul Cătălin Apostolescu.

„Marea majoritate a persoanelor dezvoltă infecţii asimptomatice. Un procent mic face amigdalită (5-10% din cei infectaţi) şi un procent mai mic, meningită (1-3% din cei infectaţi). Dintre cei care fac meningită, doar 1% pot dezvolta forme fulminante”, a explicat dr Cătălin Apostolescu.

Vaccinurile antimeningococice nu fac parte din schema obligatorie de vaccinare, însă pot fi cumpărate din farmacii, însă doar în baza prescripţiilor medicale.