• Home
  • De la prieteni
  • Carte, muzică și poezie, într-un eveniment special organizat de Primăria și Casa de Cultură din Urlați – Prahova

Carte, muzică și poezie, într-un eveniment special organizat de Primăria și Casa de Cultură din Urlați – Prahova

lansare 1

Vineri, 7 octombrie, primăria orașului Urlați din județul Prahova, prin Casa de Cultură, a organizat și găzduit un eveniment cum rar se mai întâmplă astăzi, după cum au spus unii dintre participanți – o lansare de carte. În fapt a avut loc lansarea a patru romane ale scriitorului prahovean, Sorin Oprea, născut în Vălenii de Munte, loc de care-l leagă multe amintiri și, așa cum mărturisește, energia pe care a primit-o de-a lungul vieții dinspre locul natal, care s-a făcut simțită și în scrierile sale.

micu si florinaProfesoara Florina Ene, moderator al evenimentului, împreună cu Ficuța Micu, director al Casei de Cultură Urlați, au pornit desfășurarea întâlnirii citând pasaje emoționante din cărțile scriitorului și citându-l pe el, vorbind despre operele sale: „Vreau să schimb prin cărțile mele ceea ce pot schimba și să arăt că omul este cea mai inteligentă ființă”.
Cele patru volume – „Noaptea sufletelor”, „Dimineața sufletelor”, Frustrările unei femei grase” și „Dominic” reprezintă analiza profundă a existenței noastre, pusă în contextul unor întâmplări pline de neprevăzut. Un joc al contrastelor. Ele identifică drumuri pe care suntem invitați să pășim, privind înainte cu speranță și încredere, chiar dacă vremurile de acum ne tulbură și ne testează de multe ori limitele.

Despre cărți și despre autor au vorbit în termeni laudativi scriitorul Emil Proșcan, fost primar al orașului Mizil, profesorul de istorie Robert Stan, Luciana Avramescu, fiica regretatului scriitor și jurnalist Lucian Avramescu, și scriitoarea și jurnalista Pușa Roth, director al revistei culturale Leviathan.

luciana„E vorba despre realitate mai ales. Despre drama pe care femeia o trăiește, despre acceptare, despre lipsa de iubire de sine. N-am găsit niciun defect acestei cărți…Despre autor.. un om devotat scrisului, un prieten necesar, un om care știe ce spune, care știe ce scrie”, a spus Luciana Avramescu despre cartea „Frustrările unei femei grase”, și despre autor.

proscan„Mă bucur că există un asemenea eveniment aici, la Urlați, și oriunde în țară ar exista. Cultura nu prea mai are loc în preocupările celor care se preocupă de probleme noastre și ale acestei țări… Ideile lui Sorin Oprea sunt mesaje care să ajungă la cel pentru care scrie. Păcatul e că acum se citește din ce în ce mai puțin. Faptul că un om scrie în condițiile acestea, în care nu câștigă nimic, înseamnă că se dedică. Cei care scriu sunt niște luptători fără elogii. Prin meseria pe care a avut-o, prin funcția sa, partea de crimă organizată în care s-a implicat, Sorin Oprea a avut ocazia să cunoască o altă lume.

Lumea subterană, paralelă cu a noastră. Prin cărțile sale, Sorin Oprea vrea să cunoaștem aceste lumi subterane și să ne creeze speranță. Speranța că nimic rău nu se va întâmpla…Fascinați de aceste lumi, de personaje, veți descoperi un mare scriitor. Sorin Oprea este un scriitor care va produce îngrijorare, dar și lumină”, a spus Emil Proșcan, adăugând că romanul „Frustrările unei femei grase” nu este o rețetă de slăbit, ci o uriașă metaforă.

stanDespre romanul „Dominic”, un thriller unic în România și printre puținele la nivel mondial care surprinde lumea ascunsă a grupurilor de crimă organizată, a vorbit profesorul de istorie Robert Stan, care s-a arătat impresionat de stilul „foarte incitant”, subliniind că „este o carte atractivă din toate punctele de vedere, o radiografie cruntă a societății, un roller coaster emoțional”. „Cartea deschide ochii asupra unei realități pe care n-o știm, n-o cunoaștem sau poate n-am vrut s-o cunoaștem”, a adăugat Robert Stan.

pusaScriitoarea Pușa Roth a mărturisit că a venit la acest eveniment de dragul cărții, arătându-se impresionată de scrisul lui Sorin Oprea.
„Sorin Oprea reprezintă și va reprezenta un nume în cultura română, și în scrierea unui roman, mai ales în aceste vremuri. Experiența profesională a domniei sale putea să rămână o chestiune de dosar, dar talentul te îndeamnă la mal. „Dimineața sufletelor” m-a tulburat. Este un roman de anticipație, un roman de dragoste, un roman social. Eu cred că este un jurnal al acestui timp tulburat, îmbogățit cu talent de Sorin Oprea. Autorul a adus lumină prin această carte. O literatură de calitate, tulburătoare. Este aproape un ghid pentru ceea ce poate să urmeze, dacă noi nu ne trezim. Romanele lui Sorin Oprea sunt vizuale. Autorul ne duce de fiecare dată în alt spațiu al conștiinței și ne prezintă puterea în toate treptele ei. Ar trebui să învățăm din aceste cărți să nu lăsăm puterea să urce toate treptele”, a spus Pușa Roth.

sorinCu gândurile amestecate, așa cum s-a declarat Sorin Oprea, după „critica” vorbitorilor, el a afirmat că prin cărțile sale vrea să învețe oamenii să se întoarcă la acel miraj al existenței primordiale: „Existența noastră are un sens extraordinar pe acest pământ, și anume de a rămâne egali unii cu alții”.

„Sunt apreciat ca un scriitor cu accente post moderniste. Analizez foarte atent profilele umane. Mesajul meu în trilogia „Suflete” este acela că noi suntem pe un drum greșit, iar drumul lăsat de Dumnezeu e pe lângă noi. Trebuie să revenim la inocența primordială. România beneficiază de energii nevăzute care creează niște oameni excepționali…Cred că a venit timpul ca noi toți să ne dăm seama că oamenii trebuie respectați…Prin scrierea mea voi reuși să întorc acele minți care gândesc că trebuie să devenim niște numere”, a spus Sorin Oprea, mulțumind apoi celor care-i sunt aproape sufletului și scrisului, întâietate având soția, Rodica Oprea, primul cititor, primul critic.lansare 1

Evenimentul literar la care au participat profesori, prieteni, edili din județ, printre care și Marian Măchițescu, primarul orașului Urlați, oameni de cultură, a fost îmbogățit cu muzică și poezie. folkMomentele muzicale au fost susținute de profesorul Marius Glonț și Grupul Folk Urlați, adolescenta Zeni Stan a recitat din Lucian Blaga, „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”, în timp ce două eleve au ales Bacovia, vocile lor remintindu-ne greutatea versurilor din poezia „Plumb”.lansare 2

Vineri seara, la Urlați, preț de câteva ceasuri s-a vorbit despre carte, despre absența, și mai ales despre nevoia literaturii în viețile noastre, ale tinerilor cu precădere. Ei sunt vulnerabili. Ei sunt aceia care se depărtează foarte ușor de împlinirea pe care lectura o aduce, de orizontul pe care cartea îl deschide în formarea omului, în dăltuirea personalității lui, iar noi, adulții, noi, educatorii, suntem responsabili în formarea viitoarelor generații. S-a vorbit despre pericolul care ne pândește pe toți. Acela de a ne subordona unei lumi obscure care ne privește din proximitate. S-a vorbit despre speranță, despre salvare. Salvarea stă în putința noastră. Iar ceea ce ne salvează este cunoașterea. Informația. Cultura. Cartea.

Parteneri