• Home
  • Sănătate
  • Cât este de periculoasă carența de magneziu. Deficitul care cauzează dezechilibre grave în corp

Cât este de periculoasă carența de magneziu. Deficitul care cauzează dezechilibre grave în corp

carenta de magneziu 1

Magneziul este un mineral esențial care contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar și în plus, dă organismului necesarul de energie. Este foarte important și pentru buna funcționare a inimii, rinichilor și a ficatului.

Deficitul de magneziu cauzează dezechilibre grave în corp. Apar probleme precum insomnia, depresia, anxietatea, dureri de cap, stări de permanentă oboseală, crampe musculare, stări de greață iar crizele de astm sunt acutizate.

Diagnosticul deficitului de magneziu este foarte ușor de stabilit cu ajutorul analizelor de sânge.

Cele mai expuse persoane la carența de magneziu sunt persoanele în vârstă, copiii și femeile gravide, dar și persoanele care fac sport, care se hrănesc incorect, consumatorii de alcool, persoanele care suferă de tulburări digestive cronice sau pacienții care iau de exemplu anumite medicamente cum sunt diureticele.

Specialiștii atrag atenția că deficitul de magneziu este asociat cu creșterea riscului pentru afecțiuni cardiovasculare, mai exact pentru aritmii cardiace, angină pectorală, hipertensiune arterială.

Insomnia este și ea o problemă care poate fi amplificată de lipsa magneziului. Explicația este aceea că acest mineral este responsabil cu relaxarea creierului, iar în lipsa lui apar stări de agitație, apar tulburările de somn. Problema poate fi ușor rezolvată cu ajutorul dietei bogate în magneziu sau cu administrarea suplimentelor de magneziu.

Oboseala care apare inclusiv dimineața poate să fie provocată de lipsa magneziului din corp. Sunt studii care au arătat legătura dintre lipsa de magneziu și oboseala cronică.

Lipsa magneziului poate conduce în timp și la apariția pietrelor la rinichi.

Principalele simptome ale lipsei de magneziu sunt:

Dureri de cap dar și de stomac,
Crampe musculare,
Constipație,
Hipertensiune,
Anxietate, atacuri de panică, agresivitate, depresie, insomnie,
Oboseală cronică,
Dificultăți de memorie dar și de concentrare,
Pierderea poftei de mâncare și scăderea în greutate,
Dureri localizate la nivelul maxilarului,
Amorțirea mâinilor și a picioarelor, prezența furnicăturilor,

Un adult are nevoie de 300 – 420 mg de magneziu pe zi pentru a-și menține echilibrul psihic și fizic. Conform datelor statistice, 3 adulți din 4 au un aport insuficient de magneziu în raport cu doza zilnică necesară.

Surse importante de magneziu sunt cerealele integrale, nucile, soia, avocado, bananele, cartofii, fasolea, mazărea, broccoli, legumele verzi, lintea, porumbul, cacao, ciocolata, musli, ovăzul.

Sursa – doctorulzilei.ro

Parteneri