AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ce este Psihoterapia?

Psihoterapia sau terapia vorbirii este o modalitate de a ajuta oamenii cu o mare varietate de boli mintale si dificultati emotionale. Psihoterapia poate ajuta la eliminarea sau controlul simptomelor tulburatoare, astfel incat o persoana sa poata functiona mai bine si sa creasca bunastarea si vindecarea.

Problemele ajutate de psihoterapie includ dificultati in a face fata vietii de zi cu zi: impactul traumei, bolii sau pierderii, cum ar fi moartea unei persoane dragi si tulburari mentale specifice, cum ar fi depresia sau anxietatea. Exista mai multe tipuri diferite de psihoterapie si unele tipuri pot functiona mai bine cu anumite probleme sau probleme. Psihoterapia poate fi utilizata in combinatie cu medicamente sau alte terapii. Terapia poate fi efectuata intr-un cadru individual, de familie, de cuplu sau de grup si poate ajuta atat copiii, cat si adultii. Sesiunile sunt de obicei tinute o data pe saptamana, timp de aproximativ 30 pana la 50. Atat pacientul, cat si terapeutul trebuie sa fie implicati activ in psihoterapie. Increderea si relatia dintre o persoana si terapeutul sau este esentiala pentru a lucra impreuna in mod eficient si pentru a beneficia de psihoterapie.

Psihoterapia poate fi pe termen scurt (cateva sedinte), tratand probleme imediate, sau pe termen lung (luni sau ani), tratand probleme de lunga durata si complexe. Obiectivele tratamentului si aranjamentele pentru cat de des si cat de mult trebuie sa se intalneasca sunt planificate in comun de pacient si terapeut.

Confidentialitatea este o cerinta de baza a psihoterapiei. De asemenea, desi pacientii impartasesc sentimente si ganduri personale, contactul fizic intim cu un terapeut nu este niciodata adecvat, acceptabil sau util.

Psihoterapia este adesea folosita in combinatie cu medicamente pentru a trata afectiunile de sanatate mintala. In unele circumstante, medicatia poate fi in mod clar utila, iar in altele psihoterapia poate fi cea mai buna optiune. Pentru multi oameni, tratamentul combinat cu medicamente si psihoterapie este mai bun decat un tratament singular. Imbunatatirea stilului de viata sanatos, cum ar fi o alimentatie buna, exercitii fizice regulate si somn adecvat, pot fi importante in sprijinirea recuperarii si a bunastarii generale. Cabinetul psiholog Simona Constantin ofera servicii impecabile, iar pacientii se vor simiti confortabili si ajutati!

Cercetarile arata ca majoritatea oamenilor care primesc psihoterapie experimenteaza ameliorarea simptomelor si sunt mai capabili sa functioneze in viata lor. Aproximativ 75 la suta dintre persoanele care intra in psihoterapie prezinta un anumit beneficiu de pe urma acesteia. S-a demonstrat ca psihoterapia imbunatateste emotiile si comportamentele si este legata de schimbari pozitive in creier si corp. Beneficiile includ, de asemenea, mai putine zile de boala, mai putine dizabilitati, mai putine probleme medicale si o satisfactie sporita in munca.

Cu ajutorul tehnicilor de imagistica a creierului, cercetatorii au reusit sa vada schimbari in creier dupa ce o persoana a fost supusa psihoterapiei. Numeroase studii au identificat modificari ale creierului la persoanele cu boli mintale (inclusiv depresie, tulburare de panica, PTSD si alte afectiuni) ca rezultat al psihoterapiei. In majoritatea cazurilor modificarile creierului rezultate din psihoterapie au fost similare cu modificarile rezultate din medicatie. Pentru a beneficia la maximum de psihoterapie, abordeaza terapia ca pe un efort de colaborare, fii deschis si sincer si urmeaza planul de tratament convenit. Urmareste toate sarcinile dintre sesiuni, cum ar fi sa scrii intr-un jurnal sau sa exersezi despre ceea ce ai vorbit.

Psihiatrii si alti profesionisti din domeniul sanatatii mintale folosesc mai multe tipuri de terapie. Alegerea tipului de terapie depinde de boala si circumstantele particulare ale pacientului si de preferintele acestuia. Terapeutii pot combina elemente din abordari diferite pentru a satisface cel mai bine nevoile persoanei care primeste tratament.

Terapia cognitiv-comportamentala (CBT) ajuta oamenii sa identifice si sa schimbe modelele de gandire si comportament care sunt daunatoare sau ineficiente, inlocuindu-le cu ganduri si comportamente functionale mai precise. Poate ajuta o persoana sa se concentreze asupra problemelor actuale si asupra modului de rezolvare a acestora. Adesea implica exersarea de noi abilitati in „lumea reala”. CBT poate fi de ajutor in tratarea unei varietati de tulburari, inclusiv depresie, anxietate, tulburari legate de traume si tulburari de alimentatie. De exemplu, CBT poate ajuta o persoana cu depresie sa recunoasca si sa schimbe modelele de ganduri negative sau comportamentele care contribuie la depresie.

Terapia interpersonala (IPT) este o forma de tratament pe termen scurt. Ajuta pacientii sa inteleaga problemele interpersonale subiacente care sunt suparatoare, cum ar fi durerea nerezolvata, schimbarile in rolurile sociale sau profesionale, conflictele cu altii semnificativi si problemele legate de altii. Poate ajuta oamenii sa invete modalitati sanatoase de a-si exprima emotiile si modalitati de a imbunatati comunicarea si modul in care se relationeaza cu ceilalti. Cel mai adesea este folosit pentru a trata depresia.

Terapia comportamentala dialectica este un tip specific de TCC care ajuta la reglarea emotiilor. Este adesea folosit pentru a trata persoanele cu ganduri suicidare cronice si persoanele cu tulburare de personalitate limita, tulburari de alimentatie si PTSD. Invata noi abilitati pentru a ajuta oamenii sa-si asume responsabilitatea personala de a schimba comportamentul nesanatos sau perturbator. Aceasta implica atat terapie individuala, cat si de grup.

Terapia psihodinamica se bazeaza pe ideea ca comportamentul si bunastarea mentala sunt influentate de experientele copilariei si de ganduri sau sentimente repetitive neadecvate care sunt inconstiente (in afara constientizarii persoanei). O persoana lucreaza cu terapeutul pentru a imbunatati constientizarea de sine si pentru a schimba vechile tipare, astfel incat sa poata prelua mai deplin controlul asupra vietii sale.

Psihanaliza este o forma mai intensiva de terapie psihodinamica. Sesiunile sunt de obicei facute de trei sau mai multe ori pe saptamana.

Terapia de sustinere foloseste indrumarea si incurajarea pentru a ajuta pacientii sa-si dezvolte propriile resurse. Ajuta la cresterea stimei de sine, la reducerea anxietatii, la consolidarea mecanismelor de adaptare si la imbunatatirea functionarii sociale si comunitare. Psihoterapia de sustinere ii ajuta pe pacienti sa faca fata problemelor legate de conditiile lor de sanatate mintala care, la randul lor, le afecteaza restul vietii.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!