Ce este şi cum se manifestă febra Q, boala care a pus pe jar românii din Cluj?

Query fever sau boala Derrick-Burnet, ce se transmite, de regulă de la animale la om, creează probleme în Cluj-Napoca, în cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară, unde a fost descoperit un focar de febră Q.

Ce este febra Q
Query fever, cunoscută drept febra Q sau boala Derrick-Burnet, este o boală infecţioasă cauzată de bacteria Coxiella burnetti, un parazit patogen întâlnit atât la animalele domestice, cât şi la cele sălbatice. Agentul patogen supravieţuieşte până la câteva luni, graţie formei care poate rezistă la căldură, deshidratare şi la acţiunea dezinfectantelor obişnuite.

Care sunt simptomele febrei Q
La animale, febra Q nu are simptome evidente, motiv pentru care se transmite rapid şi extrem de uşor. Un semnal de alarmă este avortul indus de această boală la bovine, ovine şi caprine.

Nici la om nu se observă simptome grave, evidente, ale acestei boli. De cele mai multe ori, la 2-3 săptămâni de la expunere, persoanele contaminate cu febra Q prezintă simptome asemănătoare gripei. Dacă aceste simptome persistă nefiresc de mult, o vizită la medic este neapărat necesară pentru evitarea complicaţiilor, printre care se numără pneumonia şi infecţia valvelor inimii la persoanele ce suferă de afecţiuni cardiace.

Febra Q este periculoasă mai ales în forma cronică, întrucât poate ajunge în timp să afecteze organele vitale ale persoanei contaminate, dând naştere unor afecţiuni ale inimii, ficatului, creierului şi plămânilor.

Mai mult pe feminis.ro