Ce trebuie să pui în ciorba de perișoare pentru un gust desăvârșit
Ciorba de perișoare reprezintă una dintre cele mai îndrăgite și populare mâncăruri din bucătăria românească, cu o tradiție îndelungată și variante specifice în diverse regiuni ale țării. Rețeta perfectă a acestei delicatese o găsim în opera regretatului gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea sa “Bucate, vinuri și obiceiuri românești” (Editura Paideia).
Ingredientele secrete pentru perișoare perfecte
Pentru perișoare ai nevoie de:
250 g carne de vițel sau mânzat
30 g orez
30 g făină
1-2 albușuri de ou mare
Piper, mărar
1 linguriță ceapă tocată
Zeama se face cu următoarele ingrediente:
1 kg oase de vițel
1 l borș
1 roșie
1 ceapă
1 ardei gras
1-2 gălbenușuri de ou
100 ml smântână
Sare
2 l apă
Albitură: 1 morcov, 1 păstârnac, 1 țelină mică
Leuștean (indispensabil pentru aroma specifică).
Cum se prepară această ciorbă delicioasă, pas cu pas
Se curăță și se rad mărunt ceapa și albitura.
Se pun la fiert ceapa, albitura, roșia și ardeiul tocate, oasele sparte și o linguriță de sare, timp de o jumătate de oră.
Carnea se toacă fin, iar orezul se spală și se scurge.
Se amestecă carnea cu ceapa rasă, orezul, făina, albușul de ou, piperul, sarea, mărarul.
Se scot oasele din zeama în care au fiert și se adaugă compoziția de carne sub formă de mici bile, cunoscute sub denumirea de perișoare.
Se lasă să fiarbă încă o jumătate de oră acoperit, cu perișoarele în interior.
Se adaugă borșul și se lasă să fiarbă încă 2-3 minute.
Se potrivește gustul cu sare și se adaugă leuștean tocat, iar la final, se drege ciorba cu smântână bătută cu gălbenușuri.
Sursa – click.ro