Ce nu ştiai: Un component din ţuica de prune, în peste 100 de medicamente

 

Cea mai populară băutură în rândul românilor, renumita țuică de prună, poate deveni și medicament. Potrivit unor studii ale unor biochimiști americani, s-a confirmat că aceasta poate combate bolile de inimă, de stomac și problemele la bilă, dar cu o condiție: să nu consumi mai mult de 30 de mililitri pe zi, conform doctorulzilei.ro.
Cercetătorii americani au descoperit că o enzima prezentă în cactusul Karroll viridis enoae se găsește în cantități de opt ori mai mari în țuica de prune.
„Această substanță are rolul de a reduce depunerile de colesterol de pe arterele care transportă sângele către inimă și este prezentă în peste o sută de medicamente naturiste cu rol în prevenirea aterosclerozei și, implicit, a infarctului miocardic.
Consumul zilnic a 30 de ml de țuică de prună poate substitui însă cu succes acest tratament, la un preț mult mai mic”, spune Marius Radu, cercetător în cadrul Academiei Române.

Un alt grup de cercetători, de această dată germani, a descoperit în țuică șase tipuri de substanțe care hrănesc celulele roșii ale sângelui și care cresc cu 120% viteza de producere a hemoglobinei.
Un alt beneficiu pe care îl aduce țuica organismului este reglarea funcțiilor hepatice, grație conținutului de vitamine A, B, C, D1 și D2, nedegradabile termic și ușor de asimilat. Băutura se recomandă în dischinzeii biliare, disfuncții ale ficatului provocate de o slabă irigare cu sânge a acestuia sau chiar constipație.
Pentru efecte maxime, țuica este indicată ca aperitiv cu 10-15 minute înainte de masa de prânz (nu la micul-dejun!). În acest caz, nu trebuie să mai consumați alte băuturi alcoolice la masă.

Distribuie prietenilor

Pentru ţărani, „ţuica face casă bună cu slana şi ceapa”. Slana şi ceapa au lungit şi ele viaţa oamenilor de la ţară, fiind alimente detestate de „lumea subţire a oraşelor” şi absente de la mesele cu ştaif.