Cele mai periculoase boli care nu au simptome. Le poți avea ani întregi fără să știi

Există foarte multe boli fără simptome imediate, care, dacă nu sunt depistate la timp, pot evolua în voie, conducând uneori chiar la decesul neaşteptat al persoanelor aparent sănătoase.
În primul rând, e vorba despre diferite forme de cancer, de exemplu bronho-pneumonar, hepatic, pancreatic, renal, vezical, osos, de tract gastrointestinal şi lista poate continua. Pot trece luni la rând, în unele cazuri chiar ani, până ce boala începe să se manifeste, să dea de bănuit. Apoi, mai poate fi vorba despre hepatite, infecţiile HIV, tuberculoză, diabet sau chiar boli de inimă.
Cancerul pulmonar evoluează în zece ani
Spre exemplu, cancerul pulmonar poate evolua timp de zece ani fără a fi descoperit. Abia în faza terminală apar tusea persistentă, durerile în piept şi uneori febra. Diagnosticul se pune în urma radiografiei pulmonare, care, dacă este făcută de timpuriu, creşte rata de supravieţuire cu aproape 50%. La fel se întâmplă şi cu cancerul de col uterin, cauzat de infecţia cu virusul Papilloma Human, sau în cazul infecţiei HIV. Acestea nu sunt dureroase în prima fază şi pot fi descoperite numai cu ajutorul testelor specifice, respectiv citologia Babeş-Papanicolau şi proba de sânge.
Diabetul, depistat întâmplător
Una dintre cele mai comune boli care rămân nediagnosticate timp de mulţi ani după instalare este diabetul. Multe dintre persoanele care suferă de diabet nu ştiu că au această boală, afecţiunea fiind adesea depistată întâmplător. Dintre simptomele târzii ale acestei boli amintim: senzaţia de sete, oboseala şi scăderea în greutate.
De la virusurile hepatice B şi C până la ciroză nu e decât un pas
Virusurile hepatice B şi C sunt foarte periculoase, deoarece, netratate la timp, pot duce la ciroză, cancer hepatic sau chiar la deces. În plus, tratamentul acestor boli este foarte costisitor şi greu de suportat de organism. De aceea, e important să păstraţi igiena personală, să vă protejaţi rănile deschise şi să nu faceţi sex neprotejat cu persoane a căror stare de sănătate nu o cunoaşteţi pe deplin. Ambele boli pot fi depistate printr-o analiză specifică a sângelui, iar simptomele ce pot apărea includ dureri de cap, febră şi stare de oboseală permanentă.

Continuarea pe doctorulzilei.ro