• Home
  • Sănătate
  • Cine aduce COVID-19 în casă: hainele sau încălţămintea?

Cine aduce COVID-19 în casă: hainele sau încălţămintea?

coronavirus pantofi

S-a trecut într-o nouă etapă de relxare, dar există încă teama că ai putea aduce virusul SARS-COV-2 acasă. Hainele sau încălţămintea, care dintre ele reprezintă un risc mai mare?

Noul coronavirus este capabil să supravieţuiască în afara corpului uman pe diferite suprafeţe, ceea ce poate duce la transmitere, dacă respectiva suprafaţă e atinsă. În funcţie de tipul suprafeţei, experţii estimează că virusul poate supravieţui de la câteva ore la câteva zile. Metalul şi plasticul pot oferi un mediu propice, unde virusul poate supravieţui până la 2-3 zile, însă acest lucru nu e valabil şi pentru textile.

„Îmbrăcămintea nu e o suprafaţă dură, aerul poate circula uşor, aşă că ea nu devine un incubator pentru virus”, a explicat Kathleen Jordan, specialist în boli infecţioase.

Chiar şi în cazul celor expuşi la un risc ridicat, cum e personalul medical, măsuri simple precum dezechiparea imediat ce ajung acasă şi spălarea hainelor cu detergent, la maşină, sunt suficiente pentru a ucide virusul, în caz că acesta există pe obiecte de îmbrăcăminte.
În concluzie, hainele prezintă un risc redus, spun experţii.

Dar pantofii?
Pantofii, prin natura destinaţiei lor, sunt mai murdari decât îmbrăcămintea. Ca atare, au mai multe şanse să transporte bacterii şi virusuri în locuinţa ta. Un studiu publicat de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA sugerează că noul coronavirus poate trăi pe tălpile pantofilor.
În cadrul studiului, cercetătorii au prelevat probe de pe tălpile încălţămintei purtate de membri ai personalului medical din unitatea de terapie intensivă de la un spital din Wuhan, China. Ei au descoperit că jumătate din eşantioane au fost pozitive pentru SARS-CoV-2, tulpina de virus care provoacă COVID-19.

Cu toate acestea, experţii sunt de acord că este puţin probabil ca încălţămintea să fie o sursă de transmitere a noului coronavirus, în majoritatea cazurilor. Şi asta pentru că deja tratăm încălţămintea cum trebuie tratată.

Puteţi lua măsuri suplimentare de siguranţă, curăţându-vă încălţămintea, lăsând-o la uşă, pe verandă, în garaj sau într-o zonă special amenajată la intrarea în casă. Nu intraţi încălţat dincolo de zona delimitată, nu staţi încălţat în casă.

Mai mult pe clickpentrufemei.ro

Parteneri