• Home
  • Fapt divers
  • Crăciunița, cea mai apreciată floare a sezonului. Povestea și secretele îngrijirii ei

Crăciunița, cea mai apreciată floare a sezonului. Povestea și secretele îngrijirii ei

craciunita

Crăciunița (Poinsettia sau Euphorbia pulcherrima) este cea mai apreciată floare a sezonului rece. Dacă ai primit-o în dar sau tocmai ai achiziționat una, îți spunem care este povestea ei și ce trebuie să faci pentru a te bucura cât mai mult timp de ea.

Nu doar magii vestesc Naşterea Domnului, ci şi unele plante de apartament, care înfloresc chiar în această perioadă a anului, chiar dacă temperaturile au scăzut vertiginos. Printre acestea se numără şi Crăciuniţa, cunoscută și ca „Nu mă deranja‟, care fascinează nu numai prin colorit, ci şi prin legenda sa.

Florile plantei Poinsettia sau Euphorbia pulcherrima aduc în casă bucuria Crăciunului. În preajma sărbătorii Naşterii Domnului, înfloreşte, de aceea i se mai spune Crăciuniţă. Este cea mai cunoscută floare de Crăciun şi apare peste tot pe rafturile magazinelor în luna decembrie. Ştiai, însă, că numele ei provine de la ambasadorul SUA în Mexic, Joel Poinsett, care a adus planta în SUA, în 1828?

Florile plantei sunt mici, iar petalele acelea roşii sunt, de fapt, frunze. Dacă o îngrijeşti cu atenţie va înflori pe tot parcursul anului, nu doar de Crăciun.

Este originară din Mexic
Cunoscută şi sub numele de steaua Crăciunului, Crăciuniţa provine din pădurile tropicale din America Centrala şi de Sud, îndeosebi din Mexic unde era cultivată în zonele montane de către azteci în scopul preparării unei tincturi cu care combăteau febra. Numele ei vine de la faptul că mexicanii o consideră un simbol al stelei din Bethleem. Astfel a început să fie asociată cu Crăciunul. Îşi schimbă culoarea frunzelor superioare în roşu, roz, galben sau crem atunci când se apropie marele praznic al Naşterii lui Hristos. Floarea este mică şi galbenă, dar în jurul ei se află frunzele acelea mari, care pot fi confundate cu petalele. I se mai spune şi Poinsettia, după numele celui care a descoperit-o ca plantă ornamentală.

Legenda care o dezvăluie ca simbol al purităţii
Legendele Crăciuniţei sunt legate de originile ei. Potrivit unei astfel de legende, după ce mexicanii s-au creştinat, doi copii săraci, Maria şi Pablo, au vrut să-i ofere lui Dumnezeu o ofrandă la slujba din Ajunul Crăciunului. Cum nu aveau bani să cumpere un dar, s-au gândit să culeagă frunzele pe care le-au găsit pe drumul spre casa Domnului. Le-au adus la biserică în semn de dragoste şi mulţumire. Le-au aşezat lângă statueta cu pruncul Iisus. În mod miraculos, acestea s-au preschimbat în planta pe care azi o cunoaştem cu numele de Crăciuniţă. La început, oamenii îi luaseră în râs darul, dar credinţa copiilor le-a fost răsplătită de Dumnezeu, care a colorat în roşu pe loc frunzele plantei. Începând de atunci, se spune că planta a fost numită Crăciuniţă şi s-a oferit persoanelor dragi, fiind şi un simbol al purităţii.

Continuarea pe click.ro

Parteneri