Cu o luna inainte de accident vascular cerebral,corpul iti trimite avertismente…Nu le ignora!

Un accident vascular cerebral apare atunci cand un vas de sange (o artera) care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin.
In cateva minute, celulele nervoase din acea zona sunt afectate si ele pot muri in cateva ore.

Ca rezultat, acea parte a corpului care este controlata de zona afectata a creierului nu mai poate functiona adecvat. In functie de modul de producere, accidentele vasculare se clasifica in:
Accidente vasculare ischemice care se produc atunci cand vasul de sange este blocat, fie de un cheag dezvoltat la nivelul unei artere ce iriga creierul, fie de un cheag ce poate sa migreze de la nivelul inimii sau din oricare alta parte a corpului.
Sunt cel mai frecvent intalnite, afectand 75-85 % dintre pacientii cu AVC.
Accidente vasculare hermoragice care se produc atunci cand un vas de sange se rupe, sangele se acumuleaza si exercita o compresie asupra tesutului cerebral din jur. Acest tip de accident cerebral este intalnit mai rar, in aproximativ 25-15 % din cazuri.
Oxigenul si substantele nutritive sunt duse la creier prin vasele de sange.
Atunci cand vasele de sange se blocheaza sau se rup,un accident vascular se intampla.
Acestea sunt cele mai intalnite simptome:
-inabilitatea de a ramane constient
-sughit
-slabiciune si ameteli
-probleme cu respiratia
-durere
-halucinatii
-boala
-se confrunta cu atacuri epileptic
-schimbari de personalitate
Pentru a limita riscul de atac cerebral la minimum, medicii recomandă:
Scurte plimbări zilnice sau mişcare la sala de sport
20 de minute de plimbare în aer liber pe zi, ce-i drept, în ritm alert, sunt suficiente pentru a ne feri de orice problemă de sănătate.
Dormi suficient
Nu dormi mai puţin de 7 ore şi mai mult de 10 ore pe noapte. Experţii de la Universitatea Harvard au demonstrat că persoanele care dorm mai mult de 10 ore pe noapte au cu 63% mai multe şanse de acccident vascular cerebral.

Consumă alimente bogate în potasiu
Cartofii dulci, stafidele, bananele şi sucul de roşii sunt surse excelente de potasiu, nutrient care în cantităţi recomandate poate reduce cu 20% riscul de accident vascular cerebral. Alte surse importante de potasiu sunt: fructele şi legumele proaspete, peştele, carnea slabă (curcan, pui) şi produsele lactate ci conţinut scăzut de grăsimi.
Sursa: myilifestyle.com
Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau