AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cum afli dacă ai chisturi la ficat

Chistul la ficat, numit si chist hepatic, nu este de obicei periculos si nici nu da simptome. Totusi, daca descoperi un asemenea chist, el nu trebuie neglijat, pentru ca anumite tipuri de chist pot duce la complicatii daca nu sunt îndepartate.
Chisturile la ficat sunt saculeti plini cu lichid, care se formeaza pe ficat. Ele apar la aproximativ 5% din populatie si de obicei nu dau simptome. Aceste chisturi sunt descoperite de regula în timpul unei tomografii sau al unui RMN. Cele mai multe chisturi la ficat sunt benigne, însa exista si anumite tipuri care apar în urma unui cancer sau a infestarii cu paraziti.
Cauzele aparitiei de chisturi la ficat. Exista mai multe tipuri de chisturi, fiecare avand cauze diferite si, desigur, necesitand un alt tip de tratament.
Chist simplu. Chisturile simple sunt congenitale, apar de la nastere si sunt provocate de dezvoltarea anormala a celulelor bilei, atunci cand embrionul se maturizeaza. Prin urmare, chisturile simple contin un fluid similar bilei si au mai putin de 3 centimetri în diametru. Acest tip de chist este cel mai des întalnit dintre toate.

Chistul provocat de echinococoza (chist hidatic). Echinococoza este o infectie produsa de un vierme, o tenie, care se transmite de la animale la oameni. Cand sunt în stadiul de larve, viermii din speciile Echinococcus granulosus si Echinococcus multilocularis provoaca formarea de chisturi la ficat. Acestea se numesc chisturi hidatice. Oamenii se infesteaza cu aceste larve daca ingereaza ouale de paraziti, care se gasesc în excrementele animalelor.
Aceste chisturi trebuie tratate si eliminate imediat, pentru ca pot duce la complicatii. Infectia cu virmele Echinococcus granulosus se poate raspandi în corp, ducand astfel la pierderea vederii si chiar la paralizie. Specia E. multilocularis este însa mult mai periculoasa, iar infectia poate fi mortala, daca nu se intervine la timp.
Chistadenomul si chistadenocarcinomul. Chistadenomul este un chist benign, similar celui simplu, deoarece apare de la nastere. Exista însa si o forma care devine canceroasa, chistadenocarcinomul. Aceste creste foarte încet si are de obicei un diametru de aproximativ 12 centimetri. Din pacate, nu se cunoaste înca modul în care un chist devine canceros. Ambele tipuri de chisturi pot avea diferite simptome neplacute: durere, senzatie de balonare, disconfort.
Ficatul polichistic. Boala ficatului polichistic este o afectiune genetica foarte rara, caracterizata prin formarea a peste 20 de chisturi la ficat. Aceste chisturi sunt prezente de la nastere si formeaza conglomerate, stand laolalta.
Simptomele unui chist la ficat. De cele mai multe ori, un chist la ficat nu afecteaza functionarea organului si nu produce simptome decat peste cativa ani. Simptomele apar în numai 5% din cazuri, de obicei cand chisturile au crescut destul de mult. Daca ele devin foarte mari, se pot rupe sau pot pune presiune pe organe, provocand balonare si chiar o durere puternica în partea de sus a abdomenului, în dreapta.
Chisturile parazitice, cum sunt cele provocate de echinococoza, se pot manifesta prin febra si mancarimi puternice ale pielii. Infectia provocata de specia E. multilocularis poate provoca simptome similare cirozei si cancerului hepatic.
Diagnosticul poate fi pus de cele mai multe ori numai în urma unor investigatii amanuntite, care includ ecografia abdominala, tomografia sau un examen RMN. Uneori, daca este vorba de un chist mai mare, acesta poate fi simtit de medic la palparea abdominala. Infestarea cu paraziti este diagnosticata prin teste specifice, care detecteaza prezenta unor anticorpi în sange.

Continuarea pe sanatate.bzi.ro

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!