Grupa ta sanguină poate influența riscul de demență?
Grupa ta de sânge este determinată de tipurile de proteine numite antigene, care se află pe celulele roșii din sânge. Spre exemplu, dacă ai grupa A, celulele tale roșii au antigenul A, iar plasma conține anticorpi B. Dacă ai o grupă cu un semn pozitiv, precum A+, asta înseamnă că ai moștenit o altă proteină specifică pe celulele tale.
Deși grupa de sânge poate părea irelevantă în viața ta de zi cu zi, ea poate indica anumite predispoziții la boli sau condiții de sănătate. De exemplu, un studiu publicat în 2014 în Neurology a descoperit că persoanele cu grupa AB au un risc cu 82% mai mare de a dezvolta probleme de memorie și gândire, comparativ cu cele care au grupa O. Această legătură este parțial explicată prin nivelurile mai mari de proteine legate de coagulare, cum ar fi Factor VIII, care sunt asociate cu declinul cognitiv și demența.
De ce ar putea fi grupa de sânge legată de declinul cognitiv?
Grupa AB este destul de rară, dar asta nu înseamnă neapărat că, dacă o ai, vei dezvolta demență. De exemplu, un studiu din 2017 a arătat că persoanele în vârstă cu grupa A sunt mai predispuse la disfuncții cognitive postoperatorii, iar o cercetare din 2015, bazată pe 1,5 milioane de persoane, a concluzionat că grupa de sânge nu are întotdeauna legătură cu demența. De fapt, cei peste 70 de ani cu grupa A au avut un risc cu 7% mai mic de a dezvolta demență comparativ cu cei cu grupa O.
O altă legătură importantă constă în faptul că persoanele cu grupele A, B și AB au niveluri mai mari de proteine care influențează coagularea. Genele care determină grupa de sânge sunt asociate și cu proteine care afectează inflamația și funcționarea vaselor de sânge. Inflamația creierului este un factor cunoscut al declinului cognitiv, iar demența vasculară apare din cauza fluxului sanguin redus către creier.
Continuarea pe clicksanatate.ro