Cum îți poți verifica singur tiroida. Ce persoane trebuie să acorde o atenție specială acestei glande

   tiroidaAfectiunile glandei tiroide sunt depistate tot mai des si la persoane tot mai tinere. Cele mai cunoscute sunt hipertiroidia si hipotiroidia. Tiroida poate fi si sediul unor leziuni inflamatorii destul de frecvente, numite tiroidita. Aceasta poate fi de origine virala sau de origine microbiana, care poate duce pana la abces tiroidian.

Un caz aparte este tiroidita autoimuna, o dereglare prin care apar anticorpi impotriva propriului tesut, adica a glandei tiroide. Aceasta afectiune poate fi depistata prin dozarea de anticorpi antitiroidieni. Dereglarea poate evolua cu hipertiroidie, care poate fi tranzitorie, apare putin si dispare, iar adeseori poate fi hipertiroidie adevarata. Totusi, cel mai adesea apare cu hipotiroidie, pentru ca acesti anticorpi, fixandu-se pe celulele tiroidiene, le distrug. De aceea, este bine ca, pe langa dozarile de hormoni in sange, sa faceti si dozarea de anticorpii tiroidieni.

Distribuie prietenilor

Glanda tiroida se poate mari in volum, si apare gusa, care poate fi micronodulara sau macronodulara- atunci cand nodulii sunt mari, de peste un centimetru. Gusa poate fi cu functie normala, cu hiper sau hipofunctie.
Nodulii tiroidieni cresc ca incidenta odata cu varsta, fiind mai frecventi la femei. De cele mai multe ori sunt de natura benigna, dar pot fi si maligni, atunci cand apare cancerul tiroidian.

Autoverificarea tiroidei
Dr. Ileana Marinescu medic primar endocrinolog la Institutul C.I. Parhon spune ca e foarte important sa ne verificam singuri glanda tiroida. „Recomand sa ne uitam in oglinda in regiunea gatului, glanda fiind situata de o parte si de cealalta a laringelui. E foarte important sa facem miscarea de inghitire, pentru ca tiroida se ridica sus si se vizualizeaza mai bine. Facem o palpare blanda de o parte si de alta a laringelui. Aceasta simpla inspectie poate depista diferite afectiuni”, explica medicul endocrinolog. 
Situatii in care analizele tiroidiene trebuie facute macar o data la 6 luni

Anumite persoane trebuie sa acorde o atentie speciala glandei tiroide, acestea fiind sfatuite de specialisti sa-si faca analizele macar o data la sase luni. In aceasta categorie intra cele care au tulburari de ritm cardiac, cele cu dislipidemii, la care apar cresteri inexplicabile ale colesterolului, desi greutatea lor este una normala. Si pacientii care fac tratament cu anumite medicamente pentru tulburarile de ritm sau cu litiu trebuie sa isi verifice constant glanda tiorida.

O categorie aparte o constituie bolnavii de diabet si gravidele. Femeile insarcinate trebuie sa isi evalueze functia tiroidiana in prima luna de sarcina, mai ales daca se stiu ca au avut patologie tiroidiana. „Fatul are nevoie de un nivel normal de hormoni tiroidieni pentru buna dezvoltare a creierului. Gradul de inteligenta a copilului poate suferi in caz de hipofunctie a mamei. Mama trebuie sa fie avizata ca odata intrata in sarcina, statutul ei se schimba si dozele se schimba”, sustine dr. Marinescu.

Sursa – sanatate.bzi.ro