AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cum să îți ajuți copilul să devină un învingător. Sfatul simplu al profesorului Dulcan

 

Știm deja că prima parte a vieții este esențială în dezvoltarea copilului și că atunci i se formează cele mai importante trăsături care îl vor ghida pe drumul său. Atunci se formează principalele convingeri despre sine, despre lume și despre viață. Celebrul neurolog Constantin Dulcan ne dezvăluie secretul pentru a ne crește copiii în spirit de învingători!

Profesorul Dulcan consideră că noi nu ne naștem fără nicio informație pentru ca mai apoi să învățăm totul aici, ci ne naștem cu anumite simțuri și informații pe care le punem în aplicare încă din prima de zi de viață, precum simțul suptului, necesar în hrănire, după cum a acesta declarat în cadrul unei conferințe oranizate de Mihai Morar.

„Deci, cred că unui copil ar trebui să îi acordăm mult mai multă atenție, să îl privim cu mult mai multă înțelegere, decât faptul că el e un copil care tot ce vede și face. De pildă, copilul este foarte revoltat dacă nu i se face o bucurie.
Dacă nu i se respectă o solicitare. Îmi aduc aminte de nepoțica mea: <> Deci ei sunt foarte personali. Copilul are o personalitate foarte accentuată, mult mai mult decât o are ulterior, când începe să judece și să vadă lumea cu alți ochi”, a spus Constantin Dulcan, potrivit click.ro.

Ei bine, se pare că stima de sine după vârsta de 6-7 ani ne-o dau și ceilalți și mediul în jurul căruia creștem. Aici joacă un rol extrem de important modul în care ne văd părinții. Constantin Dulcan spune că noi nu am avut o educație civică în ideea că un copil nu trebuie să fie frustrat în impresia despre sine.
De pildă, expresii de genul <>, pot afecta extrem de mult stima de sine a copilului. Nu ajută absolut deloc critica și jignirile, nu acestea trezesc ambiția într-un copil, ci încurajările care îi dau încredere că este capabil să facă orice.

„Eu aveam un coleg evreu care este cel care a transmis prima lansare pe Lună și el avea o fată. Era coleg cu mine la facultate. Tot timpul îmi spunea:<< Fata mea e cea mai deșteaptă.>> Indiferent că era sau nu. El îi dădea copilului acea ambiție competitivă. <>”, a adăugat Constantin Dulcan.

Un al doilea lucru extrem de important în formarea copilului este impresia despre sine pe care i-o formează cei din jur. Este clar că nu toată lumea este la fel de bună, după cum afirmă domnul Dulcan și că există oameni care se distrează pe seama noastră, însă prin acest amuzament relevă, de fapt, ceva despre ei.

„În momentul în care tu diminuezi pe celălalt atunci ai sentimentul că ești deasupra ta. Ori asta aș vrea să spun tuturor copiilor și părinților din lume: copilul, fără îndoială, nici vorbă de pedeapsă fizică, dar el trebuie să învețe următorul lucru la vârsta la care este dependent de mamă: că în viață sunt lucruri care sunt permise și lucruri care nu sunt permise. Asta înseamnă pregătirea unui copil, că nu toate lucrurile sunt la dispoziția lui, din mai multe motive. Eu cred că e doar o teorie că discernământul nostru nu e decât după vârsta de 7 ani”, a declarat Constantin Dulcan.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!