• Home
  • Sănătate
  • Cum să ne protejăm de radiațiile emise de telefoanele mobile

Cum să ne protejăm de radiațiile emise de telefoanele mobile

somn cu telefon 1

Oamenii de ştiinţă avertizează că următoarele categorii de persoane sunt cele mai expuse la efecte negative asupra sănătății cauzate de radiațiile emise de telefoanele mobile:
– copiii;
– femeile însărcinate;
– persoanele în vârstă;
– persoanele suferind de maladii imunodepresive:
– persoanele cu hipersensibilitate la radiaţiile electromagnetice (electrosensibile).

Protecția acestor categorii de populație trebuie să fie, așadar, o preocupare majoră, fără a neglija însă faptul că efectele radiațiilor emise de telefoanele mobile nu se limitează doar la aceștia, ci ne pot afecta într-o măsură mai mare sau mai mică pe toți.

În cele ce urmează prezentăm o serie de recomandări propuse de numeroși medici, cercetători, epidemiologi și alți oameni de știință pentru minimizarea efectelor expunerii la aceste radiaţii:

1. Nu permiteţi copiilor mai mici de 12 ani să folosească un telefon mobil, excepţie făcând cazurile de urgenţă. Organele în dezvoltare sunt cele mai sensibile la influenţe negative în urma expunerii la câmpurile electromagnetice.

2. Limitaţi folosirea telefonului mobil la apelurile cele mai importante şi micşoraţi durata convorbirilor. Efectele biologice sunt direct legate de durata expunerii. Rezultatele cercetărilor au arătat că şi numai o convorbire de două minute modifică activitatea electrică naturală a creierului timp de până la o oră după acea convorbire. Comunicaţi mai degrabă prin SMS decât prin telefon (aceasta limitează durata expunerii şi proximitatea corpului).

3. În timpul convorbirii, menţineţi telefonul la o distanţă cât mai mare de corp. Schimbaţi în mod regulat partea capului de care sprijiniţi telefonul sau, şi mai bine, comutaţi pe speaker, care permite utilizatorului să ţină telefonul la distanţă de cap (amplitudinea câmpului scade de 4 ori la o distanţă de 10 cm şi de 50 de ori la o distanţă de un metru).

4. Nu ţineţi telefonul mobil în apropierea vreunui organ vital (de exemplu inima) sau la centura pantalonilor. Ţesuturile din partea inferioară a trupului prezintă o bună conductivitate a radiaţiei şi o absorb mai repede decât o absoarbe creierul. Rezultatele unor studii arată că bărbaţii care îşi ţin telefoanele mobile în apropierea organelor genitale sunt supuşi riscului unei scăderi a numărului de spermatozoizi cu până la 30%.

5. Atunci când sunaţi pe cineva, aşteptaţi ca interlocutorul dumneavoastră să răspundă şi abia apoi puneţi telefonul la ureche. Intensitatea radiaţiilor este cea mai ridicată în momentul apelării, când telefonul încearcă să contacteze staţia de bază. Acesta este un sfat foarte important și mult prea adesea neglijat și ne poate feri de o parte însemnată din radiațiile care altfel ar fi pătruns în trupul nostru.

Noi, de obicei, când formăm numărul celui pe care îl apelăm punem imediat telefonul la ureche, și astfel primim cele mai intense radiații pe care telefonul le emite până la stabilirea legăturii telefonice.

Adeseori se petrece chiar ca cel apelat să nu răspundă și ne iradiem inutil ținând telefonul timp de jumătate de minut lipit de ureche, când am putea ține telefonul în mână, urmărind pe ecranul lui momentul în care cel apelat răspunde, iar apoi să punem telefonul la ureche și să vorbim. Cât de simplu este!

6. Nu efectuaţi un apel atunci când semnalul este slab, de exemplu în cazul deplasărilor rapide, precum cele cu maşina sau cu trenul, deoarece expunerea la radiaţii se măreşte în mod corespunzător, telefonul având nevoie de o putere mai mare pentru a realiza conexiunea. Acelaşi lucru este valabil şi pentru zonele cu acoperire mai redusă (precum staţiile de metrou, unele regiuni rurale etc.).

7. Evitaţi să telefonaţi de pe mobil în locurile în care se găsesc produse inflamabile, precum benzina, alcoolul, eterul etc. (staţii de benzină, spitale). În prezenţa unor astfel de substanţe, un telefon mobil poate chiar declanşa un incendiu.

Continuarea pe suntsanatos.ro

Parteneri