Cum tratăm bronșita acută. Cele mai bune remedii! Nu folosiți antibiotic

Bronșita acută este inflamația arborelui traheobronșic, boala se vindecă, iar recuperarea pacientului este completă. Simptomele dispar după 10 zile și nu este necesară administrarea antibioticelor.

Medicii susțin că o bronșită ușoară este cauzată, de regulă, de o infecție virală sau bacteriană, dar poate fi cauzată și de alergii. Bronhiile se inflamează, mucusul se acumulează și așa apare tusea puternică. Pe de altă parte, bronșita cronică poate dura toată viață dar aceasta apare la fumători sau la cei care sunt expuși timp îndelungat la praf.

Bronșită acută apare mai frecvent iarna însă poate fi diagnosticată la fel de bine și vara. Ea poate să apară după o răceală sau o infecție virală a tractului traheobronșic și frecvent se suprainfectează bacterian. Deși de multe ori este o afecțiune ușoară, bronșita acută poate fi gravă la anumiți pacienți care au imunitatea scăzută, dar și în cazul celor care au afecțiuni cronice pulmonare sau cardiace.

Distribuie prietenilor

Iată care sunt principalele semne și simptome:

La debut apare starea de rău însoțită de frisoane și febră ușoară, dureri lombare, musculare dar și angina. Ulterior, apare tusea seacă și neproductivă care poate dura ore sau câteva zile, iar după acest interval aceasta se transformă într-o tuse cu expectorație vâscoasă . Ulterior tusea devine productivă, cu spută de culoare galbenă sau galben-verzui. Apare și febra. În cazuri severe necomplicate poate să apară febra 38,3-38,8 C de obicei pentru o perioadă de 3-5 zile. Însă dacă febra persistă după acest interval este posibil să ai o complicație, posibil să fie o pneumoniei, iar în acest caz este obligatoriu să mergi la medic pentru investigații și diagnosticul de certitudine. În cazul pneumoniei numai medicul îți poate recomanda un tratament curativ.

Cum se tratează:

Pacientul trebuie să stea în repaus, în casă, până la dispariția febrei pentru a evita complicațiile. De asemenea este indicat să consume cantități mai de lichide, 2-4 litri pe zi, iar din aceste lichide cel puțin jumătate trebui să fie ceaiuri calde.

În toată această perioadă pacientul trebuie să urmeze o dietă alcătuită dintr-o alimentație foarte ușoară cu multe fructe și legume. Este bine să evite pe cât posibil produsele lactate care ne vor creea și mai multe mucozități și orice aliment greu digerabil. Organismul nu trebuie să-și consume energia pentru digestie ci trebuie să o folosească pentru a se reechilibra.

De asemenea, se poate administra un analgezic sau un antipiretic pentru ameliorarea stării de rău și scăderea febrei. De asemenea, se face tratament simptomatic cu: antitusive, expectorante, mucolitice, decongestionante nazale, antihistaminice și bronhodilatatoare de tip beta 2 agoniști.

În bronșita necomplicată nu se administrează antibiotic. Ghidurile recent adoptate de către Societatea Europeană de Boli Respiratorii, Societatea Americană de Boli Infecțioase și Institutul Național de Sănătate al Mării Britanii nu recomandă utilizarea de rutină a antibioticelor în bronșita acută necomplicată la persoanele sănătoase anterior.

Demn de menționat este faptul că schimbarea culorii sputei este cauzată de o peroxidaza eliberată de leucocitele din spută, de aici culoarea sputei nu poate fi considerată indicativ al infecției bacteriane.

Remedii naturiste în bronșita acută:

La culcare seara, folosiți în cameră un umidificator pentru a crește umiditatea aerului pe care îl respiri.
Mănâncă ardei iuți sau mâncăruri condimentate cu piper cayenne. Alimentele picante subțiază mucusul din plămâni și în felul acesta el poate fi eliminat mai ușor.
Bea multă apă, cel puțin 8 pahare pe zi.
Bea ceai de lumânărică – acesta fiind un remediu tradițional pentru afecțiunile respiratorii și este folosit la prepararea siropurilor expectorante.
Poți lua echinaceea care ajută la fortificarea organismului în lupta cu bacteriile și virusurile.
Ceaiul de cimbru este un remediu foarte eficient deoarece subțiază secrețiile mucoase.
Un calmant bun pentru tuse este ridichea neagră. Aceasta este bogată în minerale (potasiu, magneziu, zinc), vitamine: A, B şi C- și are renumite proprietăţile antitusive şi expectorante. Siropul de ridiche neagră cu miere calmează tusea şi uşurează eliminarea mucozităţilor.

Sursa – Doctorulzilei.ro