De ce apare vertijul și ce metode de diagnostic sunt indicate

Vertijul este una dintre condițiile ce determină cel mai frecvent programarea la un consult în cabinetul de neurologie sau în serviciile de urgență având o multitudine de cauze posibile de la afecțiuni benigne, pasagere, la boli severe cu prognostic fatal sau invalidant mai ales dacă nu sunt diagnosticate la timp. De aceea, spun medicii, este esențial ca identificarea cauzei vertijului să fie stabilită urgent. La fel de important este și tratamentul antivertiginos.

De ce apare vertijul și ce metode de diagnostic sunt indicate. Cum excludem cauzele vasculare

“Printre cauzele cele mai frecvente ale vertijului regăsim afecțiuni degenerative ale coloanei vertebrale, oftalmologice, ORL (de exemplu vertijul paroxistic pozițional benign, boala Meniere, nevrita vestibulară), hematologice (anemiile), cardiovasculare (tulburările de ritm cardiac, insuficiența cardiacă, stenozele trunchiurilor supraaortice). Inclusiv bolile neurologice severe precum sunt accidentele vasculare, scleroza multiplă, tumorile cerebrale sunt posibile afecțiuni care pot provoca vertij”, a explicat medicul Lucian Chircea, potrivit doctorulzilei.ro.

Distribuie prietenilor

Specialistul neurolog mai spune că vertijul, respectiv amețeala, este descris de pacienți ca o senzație de pierdere a echilibrului, rotire, plutire, pierdere a reperelor spațiale, iluzie a mișcării, aproape leșin.
“Anamneza ne orientează asupra caracterului subiectiv (de plutire, instabilitate), factorilor declanșatori și de ameliorare, duratei, bolilor asociate și a tratamentelor urmate, simptomelor ce acompaniază vertijul. O atenție specială se acordă duratei vertijului care ne orientează după caz spre anumite afecțiuni sau condiții. Astfel, vertijul care are o durată scurtă, adică de 30-60 secunde este mai frecvent de cauză vestibulară, fără a putea exclude nici mecanismele cardiogenic, vascular sau psihogenic.Vertijul cu durata mai mare ( 1-15 minute) apare mai des în accidentele ischemice tranzitorii vertebro-bazilare. În astfel de cazuri este importantă ecografia doppler. Adică în diagnosticul afecțiunilor vasculare ale axului vertebro-bazilar”, ne-a mai spus medicul.

Continuarea pe doctorulzilei.ro