De ce ți-e foame tot timpul? Iată motivele
Stresul, alegerile alimentare gresite si mancatul in graba sunt doar cateva dintre motivele pentru care ti-e foame tot timpul. Schimbarile mici pot impiedica acest lucru!
De ce ti-e foame tot timpul? Iată motivele
1. Pentru ca ai mancat ceva gresit. Un croissant, o gogoasa sau un baton de ciocolata pot sa-ti indulceasca diminetile, dupa ce ai ajuns la munca. Insa, stii si tu ca apoi pofta nu se opreste aici si vei dori sa rontai altceva. Dulciurile, sucurile si produsele de patiserie nu iti dau energie de durata, astfel ca la scurta vreme dupa ce le-ai consumat vei simti din nou senzatia de foame. Este mult mai bine daca alegi alimente bogate in fibre, cereale integrale, fructe, legume, grasimi sanatoase (somon, nuci avocado) si surse bune de proteine (oua, leguminoase, pui la gratar).
2. Pentru ca esti stresata tot timpul. Cand esti foarte stresata nu simti foamea la inceput, deoarece corpul o alunga cu ajutorul hormonului numit adrenalina. Insa, in cazul in care grijile si temerile tale nu dispar o vreme, corpul va produce mai mult cortizol. Si acesta este hormonul care te face sa mananci tot ce-ti iese in cale. Pe masura ce stresul dispare, nivelul de cortizol scade si apetitul tau va fi in limitele normale.
3. Pentru ca ti-e sete. Uneori poti sa crezi ca ti-e foame, cand de fapt corpul tau are nevoie de apa pentru ca este foarte deshidratat. Stii deja regula cu bautul unui pahar cu apa cand simti ca iti este foame si nu e momentul, astfel ca ar fi bine sa o pui in aplicare data viitoare ca sa vezi daca te ajuta.
S-ar putea sa constati ca de fapt ti-a fost sete, nicidecum foame. De asemenea, acest obicei te poate ajuta si sa mananci mai putin la masa. Dar nu consuma apa sau alte lichide in timpul mesei si imediat dupa ce ai terminat de mancat, deoarece acest obicei iti tulbura serios digestia.
4. Pentru ca mananci des zahar si alimente cu amidon. Cand consumi alimente amidonoase si dulci, cum ar fi prajiturile, produsele de patiserie, covrigii, biscuitii, fursecurile si bei cu regularitate sucuri acidulate vei trimite in corp o cantitate exagerata de zahar. Astfel ca el va fi nevoit sa elibereze insulina care ajuta celulele sa-l consume ca sursa de energie sau sa-l stocheze pentru mai tarziu. Dar acele cantitati mari de zahar care patrund in corp brusc si deodata stimuleaza o productie mai mare de insulina decat ai avea nevoie, iar acest efect determina o scadere brusca a glicemiei si aparitia unei senzatii accentuate de foame.
5. Pentru ca ai diabet. Aceasta afectiune te poate face sa ai probleme cu energia si sa fii tentata sa mananci mai mult. Foamea poate sa te insele crezand ca organismul are nevoie de mai multa energie. Insa, adevarata problema consta in faptul ca nu poti sa transformi mancarea consumata in sursa de energie. Polifagie se numeste acest simptom de foame excesiva care apare in cazul diabeticilor. Cand ai diabet poti sa pierzi in greutate, sa te duci la toaleta mai des si sa te simti mult mai obosit, de aceea este important sa discuti cu medicul despre tratamentul adecvat si regimul alimentar care poate sa-ti dea mai multa energie.
6. Pentru ca e posibil sa fii insarcinata. Daca ai ramas insarcinata, acesta poate sa fie motivul pentru care ti-e foame tot timpul. Daca unele femei nu prea pot manca mai nimic in primele saptamani, altele pot simti ca le este foame tot timpul. Poftele se schimba si poti sa ajungi chiar sa ti se faca rau doar la gandul de a manca vreun aliment pe care-l preferai inainte.
7. Pentru ca mananci prea repede. Cand mananci ceva cu pofta si foarte repede, corpul nu are suficient timp sa realizeze cand esti satula. Acest lucru te poate face sa-ti fie foame din nou in scurta vreme. Incearca sa mananci mai incet, sa mesteci bine alimentele si sa te bucuri de textura/gustul mancarii fara sa fii distrasa de telefon sau alte lucruri.
Continuarea pe sanatate.bzi.ro