Giorgiana Radu: Dezmorțirea sufletească, de Paști

”Hristos a Înviat din morți cu moartea pre moarte călcând și celor din mormânturi viață dăruindu-le”, au cântat creștinii, în Noaptea Sfântă, în bisericile ortodoxe. Acest strigăt al biruinței vieții asupra morții, al luminii asupra întunericului, ne îndeamnă și ne determină să trăim aici, în această viață, cu grija vieții de apoi, pentru a ajunge în Împărăția Domnului. Nu pledez pentru habotnicie. Nu trebuie să fim precum călugării în pustiu care nu știu decât a se ruga, dar nici preamultul permanent al unei vieți dezlânate nu ne e de folos. Unul dintre cei doi tâlhari, condamnați la moarte prin crucificare, ca și Iisus, a conștientizat în clipa ultimă că Dumnezeu există, că e în tot și în toate, și a cerut iertare pentru nelegiuirile comise. E timp, deci, pentru fiecare să aleagă cum să trăiască.
În unele case de pe la sate, Paștele a început încă de sâmbătă. Muzica scăpată „la maxim” și grătarele încinse au împrăștiat mirosurile tari ale ignoranței și abuzului într-o viețuire măruntă. „Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac”, spunea Iisus, în momentul răstignirii pe cruce. Fără să fie auzit, repetă aceste cuvinte, la fiecare impietate a noastră. Și, oare, de câte ori nu comitem astfel de abateri?
Sărbătoarea Învierii este sau ar trebui să fie o stare de spirit, care să curgă din interiorul nostru, să se reflecte în ceea ce facem, ce suntem. Patriarhul Daniel spunea în mesajul transmis în aceste zile că „Sfintele Paști ne cheamă să oferim celor din jurul nostru iubire milostivă, pace și bucurie, mai ales celor orfani, bolnavi, săraci, îndoliați și singuri”. Câți dintre noi am făcut asta? Tind să cred că puțini. Deși mulți cunoaștem cele spuse mai sus, nu avem timp și, poate, nici aplecare să le înfăptuim. Abia dacă mai găsim timp pentru noi înșine. Alergăm spre neunde, în căutarea binelui material, lăsându-l pe cel spiritual în amorțire. Mi-ar plăcea să cred că dezmorțirea s-a produs în aceste zile calde în care lumina Învierii s-a revărsat și asupra naturii, readucând-o la viață, cu parfumul și culorile ei, după o iarnă bosumflată care nu se lăsa dusă.
Hristos a Înviat! Paște cu liniște și sănătate să aveți.