Două simptome importante ale cancerului ovarian care nu ar trebui ignorate

 

În ultima vreme, tot mai multe femei tinere mor de cancer ovarian, iar o statistică a „Societății americane de Cancer” este sumbră. Aceasta a estimat că din 22.000 de cazuri diagnosticate anul acesta, mai mult de 14.000 de femei vor muri din cauza acestei boli. Cancerul ovarian este a cincea cauză de deces la femei.
La întrebarea cât de frecvent este posibil să dezvolți cancerul ovarian la o vârsta tânără, medicul Lauren Streicher, profesor asociat de obstetrică şi ginecologie la Universitatea Northwestern, răspunde că majoritatea femeilor care dezvoltă acest tip de cancer sunt, de obicei, mai în vârstă, dar au început să îl descopere din ce în ce mai des și la femei tinere.
Cancerul ovarian este dificil de diagnosticat
Aceasta susține că transmiterea genetică are un rol important și de aceea este bine să acorzi o atenție sporită istoricului medical al familiei dumneavoastră. În special, femeile care sunt purtătoare ale genelor BRCA1 și BRCA2, asociate cu cancerul de sân, prezintă un risc mai mare de a dezvolta și cancerul ovarian. Cu toate acestea, Streicher subliniază că acestea reprezintă doar aproximativ 20 la suta din toate cazurile de cancer ovarian.
Simptomele majore ale cancerului ovarian sunt nespecifice, ceea ce îl face dificil de diagnosticat, susține și medicul David Cohn, director al secției de oncologie ginecologică de la Universitatea de stat din Ohio și de la institutul de cercetare Richard J. Solove. „Acesta este un motiv întemeiat pentru ca o femeie să acorde o atenție uriașă corpului ei pentru a înțelege semnele sau simptomele ce pot indica o problemă și pentru a o comunica în mod clar medicului ei”, susține acesta.
Cancer ovarian.Balonarea persistentă ar trebui să vă alarmeze
Deși există mai multe semne ale bolii, Streicher spune că, în special, două dintre ele s-au dovedit a fi importante: balonare abdominală persistentă și urinarea mai frecventă decât de obicei. Streicher recunoaște că simptomele sunt „într-adevăr vagi”, dar subliniază că gradul în care o femeie le experimentează este important.
„Dacă în fiecare zi când vă treziți simțiți o presiune abdominală ( balonare) și urinați foarte des, atunci ar trebui să acordați o mare importanță acestor simptome. Poate să nu fie nimic alarmant, dar majoritatea femeilor cu cancer ovarian au indicat aceste probleme”, a mai spus aceasta.
Doctorul Cohn susține că depistarea precoce este cheia vindecării acestei boli. „Supraviețuirea unei femei cu un cancer ovarian limitat la ovare (stadiul 1) este mai mare de 90 la sută, în timp ce după ce s-a răspândit în cavitatea abdominală (stadiul 3), cazurile de supraviețuire sunt sub 40%”, a mai declarat Cohn.

Mai mult, pe libertateapentrufemei.ro