Dr. Mihaela Andreescu: ”Anemia nu este o boală în sine. Este o consecință a unei afecțiuni care trebuie depistată și tratată, neapărat!”

„Există o serie de simptome comune, întâlnite în majoritatea tipurilor de anemie: astenie fizică, piele palidă, scăderea rezistenței la efort, dureri de cap, stări de amețeală, mâini și picioare reci, dificultăți de concentrare, irascibilitate, insomnie. Având în vedere polimorfismul simptomatologiei descrise și nespecificitatea simptomelor, de multe ori simptomele apărute în contextul altor boli pot fi interpretate, greșit, ca o stare de anemie. Anemia e cauza acestor simptome doar dacă sunt însoțite și de o scădere a valorii hemoglobinei”, apreciază Dr Mihaela Andreescu, șefa Secției Hematologie a Spitalului Colentina din București.
Cauze
„Cauzele pot fi multiple: carențele de fier, folati, vitamină B12, anomalii în formarea hemoglobinei (talasemiile), defecte enzimatice (deficitul de G6PDH), la nivel de membrană eritrocitară (sferocitoza ereditară), apoi anemiile din bolile cronice (o entitate relativ frecventă), mielodisplaziile, anemiile posthemoragice, anemiile hemolitice etc. Simptomatologia specifică apare ca urmare a deficitelor despre care am amintit (fier, B12, folati). În cadrul anemiei feriprive, de exemplu, putem observa cu ochiul liber deficitul de fier la nivelul țesuturilor: piele uscată, păr uscat și sfărâmicios, unghii friabile (în formele severe de anemie feriprivă apar unghiile „scobite”, crăpături la colțurile gurii, limbă netedă, lucioasă și dureroasă, dificultăți la înghițire, cu senzație de gât uscat)”, explică Dr mihaela Andreescu.

Mai mult pe doctorulzilei.ro