Emoţiile tăcute se duc… în guşă. Dacă omul ar da frâu liber pornirilor interioare …

Doctorul Dorin Dragos, medic primar medicina interna la Spitalul Clinic Universitar, considera ca atunci cand un pacient acuza o senzatie de disconfort (durere, jena, nod, constrictie, apasare sau chiar sufocare) in zona anterioara a gatului, in dreptul tiroidei, de cele mai multe ori nu exista in realitate nici o tulburare a acestei glande, ci doar „somatizari ale unor tulburari de tip anxios sau depresiv care mimeaza simptomele unor afectiuni tiroidiene”.

Cel mai adesea, modificarile de ordin organic, gusa sau noduli, nu explica simptomul clasic de „nod in gat”, acesta fiind, de cele mai multe ori, „manifestarea la nivel energetic a unor tendinte emotionale reprimate si acumulate in zona gatului, nemanifestate, neexprimate, neverbalizate”.
Dr. Dorin Dragos pune un accent deosebit pe legatura psiho-emotionala care sta la baza manifestarii oricarei boli.

Cauza subtila a tulburarilor tiroidei, spune dr. Dorin Dragos, este „reprimarea dorintei de a da glas” acestor porniri, de a spune, de a exterioriza.
Daca omul ar da frau liber pornirilor interioare si s-ar elibera de emotiile negative, acestea nu ar ajunge sa se acumuleze in planul psiho-emotional, generand senzatiile de jena, nod in gat si dificultate la inghitire.

Distribuie prietenilor

Reprimarea repetata a emotiilor duce in final la aparitia leziunilor in planul fizic: chisturi, noduli, gusa. Atunci cand apar astfel de modificari organice este necesara efectuarea unor investigatii endocrinologice.

Mai mult aici