• Home
  • Sănătate
  • Endometrioza, „boala femeilor neiubite”. Apare în uter, dar atacă și alte organe

Endometrioza, „boala femeilor neiubite”. Apare în uter, dar atacă și alte organe

durere de stomac 1

Endometrioza este o afecțiune ginecologică, în care celule similare cu cele care se formează în interiorul uterului (celule endometriale) migrează prin trompele uterine și se implantează în afara uterului. Celulele endometriale se desprind și sunt eliminate în fiecare lună în timpul menstruației.

În popor este denumită boala femeilor neiubite, iar doctorul Voicu Simedrea, explică: „Acesta este boala femeilor frumoase, tinere, aflate în primii ani ai fertilității. Nu lipsa de afecțiune generează boala, ci chiar invers, boala are drept consecință invaliditatea sexuală, socială și chiar biologică. Multe dintre pacientele mele cu forme avansate de boală își pierd căsniciile sau/și locurile de muncă și ajung izolate social. Asta este o dramă a noastră, a societății românești, care nu are resorturile instituționale sau civile să se îngrijească de aceste femei care luptă, unele aproape toată viața, cu această cumplită afecțiune”.

„Cele mai multe dintre femeile care află că nu pot avea un copil sunt copleșite de o avalanșă de sentimente: furie, negare, vulnerabilitate, culpabilitate, dezamăgire, reprimare etc.” completează dr. Vasilescu Mihaela.
Apare în uter, atacă și alte organe

Endometrioza internă se caracterizează prin afectarea doar a uterului și a trompelor uterine. Endometrioza externă se manifestă prin leziunile ovarelor, ale colului uterin, ale vaginului, ale intestinului, ale vezicii urinare și ale altor organe care nu fac parte din sfera organelor sexuale. Incidența bolii este de 18-20 % din femeile active hormonal (15-50 ani) și este mai mare decât incidența cumulată a tuturor cancerelor din sfera genitală feminină. Dintre aceste paciente, 40 % prezintă forma agresivă: endometrioza profund infiltrativă.

„Este o boală care apare la toate vârstele, din păcate, de la 20 de ani, până la menopauză”, spune Cezara Bucur, medic ginecolog.

Cauzele afecțiunii
Specialiștii explică apariția bolii prin 4 teorii: teoria refluxului menstrual (sângele menstrual refulează prin trompele uterine, iar o parte din celulele endometriale migrează astfel în afara uterului), teoria celomică, teoria rezistenței la progesteron și teoria stresului oxidativ.

Mai mult pe doctorulzilei.ro

Parteneri