Exercițiile fizice – de intensitate mare – inversează tendința fragilizării corpului la bătrînețe

O descoperire valoroasă a oamenilor de știință americani, reașază în altă ecuația sportul la bătrânețe. Activitățile sportive în intervale de intensitate mare (High intensity interval training – HIIT) pot inversa procesul de fragilizare a organismului la vârste înaintate, arată un studiu preclinic realizat în Statele Unite, conform MedicalXPress, citat de Agerpres.

Cercetarea aflată în faza preclinică a demonstrat că perioadele scurte de activitate fizică de intensitate mare pot fi recomandate persoanelor cu vârste înaintate, acest tip de exerciții având totodată potențialul de a inversa procesul de fragilizare a organismului la bătrânețe.
Publicat în ”The Journals of Gerontology: Series A” de o echipă de oameni de știință de la Universitatea Buffalo, studiul este primul care și-a propus să propus să afle dacă un program de antrenamente de scurtă durată și de intensitate mare, cunoscut sub denumirea HIIT, poate fi sigur și eficient în cazul persoanelor în vârstă.
”Se știe că a fi fragil sau a avea o tendință ridicată de fragilizare presupune un risc mai mare de deces sau de comorbiditate”, a declarat Bruce R. Troen, realizator al cercetării alături de Kenneth L. Seldeen, autorul principal al acestuia. ”Aceste rezultate demonstrează că este posibil ca antrenamentul în interval de intensitate mare poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții și a capacității de a fi sănătos”, a spus cercetătorul american.