Giorgiana Radu: Anul 2017, înmormântat în viață!

Anul 2017 se isprăvește curând, înmormântat în viață. A parcurs cărări ce compun drumul fiecăruia dintre noi. A fost lung sau scurt, bun sau rău, zgârcit ori darnic, în funcție de cum și l-a gospodărit fiecare și, mai ales, cum i-a fost hărăzit fiecăruia. Dincolo de adaosul la propria viață, ceea ce trăim pare hotărât cu mult înainte și mult mai bine organizat decât am face-o noi înșine.
Orice an se încheie cu un bilanț. Contabilizăm reușite, eșecuri, fericiri, nefericiri, progrese, regrese… Tragem linie și oftăm sau zâmbim. Cel mai important este să bifăm faptul că suntem, că am mai trecut printr-un an și-l întâmpinăm pe următorul.
Când scriu aceste rânduri, cei trei peruși care ne înfrumusețează de câteva luni casa și existența, sunt zgomotoși, se agită, parcă vor să-mi transmită ceva. Poate i-am neglijat asigurându-mă, doar, că au apă și hrană, crezând că este destul. Le cer iertare că în tropăiala zilnică nu mi-am găsit timp pentru a-i răsfăța mai mult, vorbindu-le. Deși comunicăm în limbi diferite, mogâldețele colorate în alb, albastru și galben devin foarte atente, și aproape că nu mai mișcă, indiferent dacă le critic sau le laud. Sunt fericite că le vorbesc. Aidoma perușilor, cu siguranță sunt și oameni cărora nu le-am acordat atenția cuvenită, la fel cum sunt și oameni pe care i-am răsfățat cu asupra de măsură, fără să-și merite supraaprecierea. La bilanțul personal, contabilizăm și aceste aspecte.
În anul ce tocmai se încheie, țara noastră a suferit și ea numeroase incizii morale și sufletești, trasate cu o precizie chirurgicală exersată îndelung de politicienii noștri, aproape aceiași din 89 și până astăzi. S-au aprobat ordonanțe și paraorodonațe, cu substraturi și ținte predilecte în favoarea unor oameni cu probleme din anumite partide. Sub fardata mască a măririi salariilor se arată și marea buzunăreală a românilor, care nici nu apucă bine să-și umple portofelul prin munca lor remunerată lunar, căci statul, prin numeroasele taxe și impozite, are grijă să-i ia cetățeanului bruma de „profit” și mai mult de atât. Pensionarii n-au fost nici ei ocoliți de pozitivul care, privit în oglindă, s-a arătat de fapt „Baba Cloanța” din poveștile dinamice ale ministrului Muncii, Olguța Vasilescu. Lista României la bilanțul anului 2017 se poate lungi pe pagini întregi, enumerând pasaje mai adânci și mai dureroase decât cele evocate mai sus. Dar, pentru a nu păși cu optimism total în anul 2018, am să mă opresc aici, lăsând cititorul să completeze.
Un alt an a ajuns la final. Așadar, să pornim cu nădejde spre cel ce se naște. Anul 2018 să vă fie așa cum vi-l doriți! La mulți ani!