A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Giorgiana Radu: Dragii noștri, din Italia, Dumnezeu fie cu voi!

5 857

 

Imaginea convoiului militar de la Bergamo, răscolitoare până dincolo de lacrimă, reflectă neputinţa umană în faţa unei palme a universului. Vedem cât de neajutoraţi suntem, astăzi, când ne considerăm evoluați în aproape toate domeniile, când credem că deținem controlul absolut, când atingem cote înalte – de neimaginat aproape, în domeniul științei, când dezbatem intens utilizarea tehnologiei 5G, când robotizăm orice. Ne credeam invincibili și, iată, ni se demonstrează pe viu, fără anestezii și menajamente, cât de fragili suntem în raport cu răbufnirea planetei.

Morții Italiei ne sunt raportați zilnic, în bilanțuri cumplite. Situația dramatică a locuitorilor din Peninsulă nu ne este indiferentă. Până să deprindem „distanța socială” impusă de criza coronavirusului, mulți dintre noi, românii, am învățat lecția „distanței sufletești”, mult mai greu de îndurat. Distanța aceasta cu care de ani și ani conviețuim, de când rudele și prietenii noștri au căutat – și unii au și găsit – mai binele în Italia, și în alte țări.

M-a întristat tragedia Chinei și a poporului său în lupta cu inamicul fără chip, din fericire victorioasă până la urmă, așa cum mă întristează tot ceea ce trăiesc oamenii din țările afectate de COVID – 19, dar tragismul pe care Italia îl trăiește în aceste zile, mă înspăimântă. Și nu doar de teama că la noi s-ar putea repeta scenariul sumbru, ci din rațiuni sufletești.
Acolo, în mijlocul bătăliei pentru viață, se află sora mea, mătușa mea, o verişoară, așa cum se află, poate, și oameni dragi ție, cititor al acestor rânduri. Privesc știrile cu teamă și neputință. De ceva vreme, neputința este sentimentul care mă cercetează frecvent. De fapt, neputința domină lumea în această perioadă, și cine știe până când.

Suntem, așa am fost mereu, la voia întâmplării. Doar că, acum, întâmplarea este agresivă, nemiloasă, iar unii dintre noi, inconștienți. Morții Chinei, ai Spaniei, ai Franței, și cei aproape cinci mii ai Italiei (în doar o lună), nu îi mișcă pe unii care cred în teorii ale conspirației, care se bazează pe „întăritoarele” cu grade multe, care spun că această boală îi atinge doar pe cei cărora le este frică. Cum să evităm situația dramatică din Italia, când sunt astfel de inși care gândesc așa lângă noi, iar inconştiența urcă alarmant?

Impunem „distanța sufletească”, le cerem conaționalilor din diaspora să șadă acolo, în linia întâi a luptei dintre viață și moarte, iar noi, aici, persiflăm semnalele de alarmă. Dacă imaginea convoiului mortuar de la Bergamo nu îi trezește pe unii la realitate, atunci ce altceva îi poate scoate din inconștiența genocidă?

„Distanța socială” se vede pe alocuri, „distanța sufletească” am învățat-o demult, dar nu știm încă a combate inconștiența care ucide. Poate mai e timp.

În aste vremuri complicate, avem o certitudine, o cale de salvare. Distanța.

P.S. Dragii noștri, din Italia, Dumnezeu fie cu voi!

loading...
5 Comentarii
 1. LevSt. spune

  Daca chair ar exista o justite reala, chiar si pamanteasca, si acesti morti ar trebui imputati pres-edintilor, pm-lor , parlamentarilor, si altor inalte capatzani, de altfel toate nenorocirile abatute -individual sau in masa– asupra romanilor si Romaniei, chiar si femeile( de obicei tinere, sau copile-chiar daca prostituate- treaba lor) ucise prin diverse tari, trebuie imputate acestor canalii, pentru ca imensa majoritate a romanilor au plecat de acasa pentru un trai mai bun, DESI Romania – BINE DIRIGUITA SI NU JEFUITA, de insasi conducatori, cum este situatia- ar fi putut sa trimita roamni in excursii si vacante bianuale , oriunde in lume, nu doar in frumoasa Italie./// -II-(19 martie 2020 15:15|) Militarii au trecut la treabă Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a avut o convorbire telefonică cu preşedintele Klaus Iohannis, pe care l-a asigurat că militarii sunt pregătiţi să sprijine autorităţile în zonele unde va fi necesară intervenţia armatei,… împotriva COVID-19….”____—–_____Pazea, corona virus, acum ti-ai gasit nanasul! Iata o forma de propaganda comunistoida, sterila, armata trebuia sa intervina si sa spuna NU aducerii in tara a suspectilor( sau nu) de boala, IN SPECIAL cei din Italia,daca nu se indreapta vremea, este f. probabil ca Romania va trece prin situatia Italiei, inclusiv in cea ce priveste armata, adica buna la caratul mortilor..
  P.S. am citit, alaturi, „…367 de internati, 3 in stare grava…”__–__ solutia cea mai eficace pentru starea grava este cererea catre cei care AU TRECUT (oficial si real) prin boala, cei mai tineri( sau „in putere”) posibil( si fara alte boli), -care trebuie platiti f. bine, pentru a dona sange care trebuie folosit integral( daca exista compatibilitate) la acesti bolnavi, sau doar serul, care chiar poate fi adnotat ca si clasicul ser folosit in focar, adica un vaccin care actioneaza imediat….

 2. LevSt. spune

  Firea i-a delegat viceprimarului Badulescu atributiile privind situatiile de urgenta. Sustine ca nu fuge de responsabilitati
  (Sambata, 21 Martie 2020)///

  -II-Firea a trimis scrisori la 5 ambasade ca sa ceara sprijin pentru spitalele din Capitala
  (Vineri, 20 Martie 2020)____—–____ se pare ca fierii pamantuluii ii catm catzaie koorul (cel sarmos), de ce banuieste ca va urma, adica o avalansa de imbolnaviri( si poate morti) in bucuresti( cel mai poluat oras, inclusiv cel mai biopoluat, prin densitatea umana, conditie esentiala pentru o epidemie)…Altfel, miloaga in toata regula, de ce nu se duce la danaila cel Belzebut (si gastile), NU este nicio exagerare, astia au in conturi -oficiale- dar si ascunsi, MILIARDE de lei, si multi tocmai din „donatiile generoase” ale acestei paparude, care va regreta curand ca si-a tras o palarie prea mare pentru capsorul ei infatuat si gol..

 3. LevSt. spune

  – Biserica Ortodoxa din Bulgaria indeamna credinciosii sa se roage acasa: Dati dovada de intelepciune(…)/// 2-In ciuda recomandarilor, BOR a decis ca Sfanta Liturghie se desfasoare in afara bisericilor, cu maximum 100 de persoane prezente(…)_____—-____ biserica ortodoxa romana (fals crestina, raportat chiar la familia ortodoxa) este MARELE DUSMAN SECULAR al Romaniei si romanilor, insasi comunismul romanesc nu ar fi fost cel mai feroce, daca nu era incarduit cu aceasta organizatie criminala… Iar la zi, ei continua sa desfideze orice rationament uman, ei chiar se cred deasupra a orice, si doar pentru ca sunt infatuati si hulpavi mai rau decat lupii turbati de foame, ei stiu ca in asa momente de criza, oamenii vor „dona” mai multi bani si ultimul banut, in idea obtinerii unei protectii, iar ei vor sa vanda la pret maxim acest stoc de bule ortodoxe…Iar asa-zisa justitie este kk-ta pe ea pana peste urechi , a amendat mii de persoane pentru nerespectarea acestor reguli de criza, insa nu are curaj sa dea de pamant cu acesti nemernici , adevarati criminali, macar in acest context…

 4. LevSt. spune

  „..Pacientul de 64 de ani, care era pastor, a fost internat la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad pe 20 martie, cu probleme grave la plamani. Starea sa se imbunatatise usor dupa internare, dar medicii l-au testat pentru coronavirus, iar rezultatul a iesit pozitiv in aceeasi zi in care a murit…”___—-__ Nu este niciun dubiu ca finalitatea unei boli, depinde (pe langa multe) si de stress, ei bine este f. probabil ca aceasta veste a fost „paiul care a ingenunchiat camila”, exact cum spunea o linie din scenariul unui film classic-1949 !-( cu marele-si la propriu si la figurat- Victor Mature), „Easy Living”, anume ca multi bolnavi „NU mor de boala in sine, ci de frica ei”. Si, corelat( mai ales ca pacientul era pastor), regizorul acestui film (francezul -la Hollywood- Jacques Tourneur=Jack Turner) are o excelenta replica (prin personajele sale) in filmul „Stars in my Crown”,cand un pastor intreaba pe un farmer:”Tu cand ai de gand sa vii la biserica?”, acesta raspunde:”Cand s-o cobora Dumnezeu sa-mi are pamantul”, cea ce si mai explicit ar fi ca omul trebuie sa traisca prin rational si pragmatism aplicat, precum in ” Poti crede in Dumnezeu, insa tine-ti praful de pusca ferit de umezeala”, sau romanescul ” Dumnezeu iti adduce la poarta, dar nu-ti baga si in curte”, in cazul actual( cu aceasta molima) , oamenii trebuie sa fie practici, adica contacte cat mai reduse, hranire cat mai buna, mult somn (nu 8 sau 9 ore ci chiar 14-15 ore/zi) , in cele mai bune conditii, higiena mult mai stricta(dezinfectie personala si a mediului imediat) si medicatie potrivita , chiar daca nespecifica…

  Nu este niciun dubiu ca aglomeratia umana este una din cele 3 mari parti ale ecuatiei, de altfel si focarul initial(chinez) a fost tot o capitala ( de provincie) care pe mai putin de 20 MII kmp, are peste 11 MILIOANE locuitori, acelasi lucru si in orasele americane, in Madrid(Spania), etc, in Italia la fel, in marile aglomeratii, desi in Italia exista si un specific, mai ales comparat cu S.Korea, care pare ca a stins focarele de boala…Iar aceste diferente sunt explicate prin cifre, care nu pot minti: Populatia Italiei este in procent de aprox. 30 % , la varsta de peste 70 ani, nu si SK, cu o populatie mult mai tanara, si la fel, cifrele arata ca 20 % din femeile italience fumeaza, doar 5% in SK, si la fel de important, Italia are 4 paturi de spital /MIA de locuitori, SK, peste 11(!!!), iar in Italia multe din aceste spitale sunt in cladiri vechi, istorice, f. arhitecturale, etc., dar care nu mai corespund scopului medical, SK are totul in sticla si otel, iar cercetarea biologica generala, in SK este nr. unu in lume, deci ne imaginam ce tehnologie au in laboratoarele din clinici si spitale, si ce laboratoare de creatie au, pentru a desena si produce rapid, noi instrumente, aparatura, programe, metodologii, etc. Iar nelipsita de importanta este si profilul social al populatiei, SK este adnotata printer primele 5 tari ateiste, Italia nici pe departe, iar aceasta (care inseamna ca ei cred mai mult in stiinta ) si cu disciplina si ordinea preluata de la „ocupantul Japonez”, sunt mare parte din baza succesului lor social si economic…In Italia se traieste f. bine iar „dieta mediteraniana” este dintre cele mai sanatoase, dar -se vede treaba ca anumite tabieturi (fumat, alcool, zilnic) NU par a fi daunatoare „pe vremuri de pace”(vezi „Paradoxul Francez”), adica fara asa evenimente, insa-iata- ca-si spun cuvantul, in stari de criza,adica organismul cedeaza, pentru ca in anumite structuri este deja superuzat…Si-altfel- bine ca acest virus arata cum arata(de unde si botezarea), daca arata ca o semiluna sau-si mai definit- ca o secera, precis s-ar fi facut ” mare tulburare in norod”, pentru ca -nu-I asa?-„Behold…Iata ca am trimis seceratorul sa va pedepseasca, pentru ca mania Mea inca arde ca focul unei miristi”-zice Domnul” , si in acest context cred ca bulele ortodocse s-ar fi vandut chiar mai bine decat actiunile complexului de ingrasat porci de la Beracsau, plus ca bietii procurori ar fi trebui sa treaca cu vederea toate incalcarile de lege, privitoare la slujbele religioase cu „mult popor”…

 5. LevSt. spune

  Amenzi drastice pentru cine nu respecta interdictiile impuse de criza coronavirusului.(…)___—___ Atata timp cat Romania a „apucat-o pe aceasta cale”, legea trebuie impusa, insa metodologia initiala a fost gresita, Romania nu poate suporta o prelungire a unei asa stari, prea mult, iar totul depinde de „cum va fi vremea”(cum am mai zis) , cel mai benific pentru Romania era inchiderea granitelor (inclusiv pentru Romanii „prinsi” afara), a scolilor, si trecerea „prin foc si sabie” a intregii populatii, mureau -poate- 200 in cateva saptamani si restul se imuniza, in aceasta situatie starea actuala se va prelungi, vor muri mult mai multi, iar dezastrul economic va fi mai mare ca niciodata..Plus, -EXTREM DE IMPORTANT- s-a creat oportunitatea ca aceasta boala sa devina SEZONIERA( pentru multi ani) chiar o ” gripa de electie”…In special daca nu se va produce un vaccin f. eficient…///China sustine ca virusul ar fi aparut in Italia, nu in Wuhan, inca din octombrie 2019.”…Bazat chiar pe declaratiile epizootologului sef din Lombardia…”____——_____ iata o alta speculatie care face sens, mai ales prin prisma numarului de decese, asa ca si „prima intuitie”(epicentrul originar, in China) devine tot o speculatie, si probabil ca nu se va putea demonstra niciodata (ca sa convinga pe toata lumea) ce si de unde… Insa -mai plauzibila- pare a fi teoria mea, pe care am lansat-o si cu alte ocazii si in alte aspecte, anume ca multe descoperiri, inovatii, inventii, idei, au aparut simultan (sau f. strans) in diverse colturi ale lumii, si inca pe vremuri cand informatia ajungea „chiar la proprii supusi”- din aceiasi tara- la saptamani sau luni dupa actul, in sine.Asa trebuie sa fie cazul si aici (mai ales ca o vorba inteleapta sustine ca „adevarul este , undeva, la mijloc”), deci este f. probabil ca au existat DOUA epicentre de boala, simultane (sau foarte stranse, ca data), iar aceasta este posibil( ca si in alte boli) datorita faptului ca germenii exista cam peste tot, iar -acum- intamplarea a facut ca conditiile de mediu f. prielnice, sa apara -simultan sau consecutiv, imediat- in 2 puncta f. diferite geografic, de pe glob…Iar efectele (adica imbolnaviri grave si decese), sunt datorate mai degraba -generic- REZISTENTEI PERSONALE- cat si modelului social in care se traieste, adica existenta clanurilor f. stranse, perfect ilustrat in Italia traditionalista, unde in aceiasi casa (f. spatioasa, etc.) traiesc si 3 generatii, de unde problema, tinerii italieni au fost la ski in muntii lor si austrieci, si -precum si multi nemti la fel de tineri- au contactat boala, iar odata ajunsi acasa, au pasat-o( prin coabitare naturala) si parintilor (de 40-60 ani) dar si bunicilor ( de 70- 90 ani) care -in mod natural- sunt veriga slaba a lantului si au cedat. In schimb nemtii( nordicii si lumea anglo-saxona, in general***) , pleaca de acasa si inainte de 18 ani, adica isi inchiriaza un apartament( chiar f. mic), permitandusi-l chiar din job-ul lor part-time, iar odata intorsi acasa, dau doar telefon parintilor si bunicilor, ca sunt bine, etc.Exact aceasta este situatia in Germania, destule cazuri de infectie, media fiind sub 40 ani, iar decese f. putine, cam acelasi lucru si in China si S.Korea, in China -chiar dinainte- se stie ca existau „orase fantoma”, pentru ca se construia „in nestire”…Tabieturile sociale-in acest context- au o imensa importanta, iar noi lumea Latina, ne place, cand ne intalnim sa ne stangem mainile, sa ne imbratisam si chiar pupicuri, obiceiuri care- iata- in anumite circumstante devin mari creatoare de hazard, chiar cu fatalitati…In final, in aceasta situatie NU se poate spune precum in „Frumusetea este in ochiul privitorului”, ci -aici- Rezistenta(frumusetea) este chiar in ochiul privitului, adica a persoanei in cauza si nu a celor din jur, adica/si (parafrazand Biblia cu „Fericirile…”) putem zice, ,” Ferice de cei cu par, in nas”…(*** e clar ca lumea anglo-saxona a inteles si practica mult mai bine Legea lui Manu, care este bazata pe o rigoare nedisimulata, chiar pe discriminare, insa este practica si cu efecte pozitive)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More