A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Giorgiana Radu: Iluzia schimbării

4 130

 

Iată-ne în 2020, unul tumultuos, conform prognozelor astro-socio-vizionarilor. Am pășit cărând, ca în fiecare an nou, toate nădejdile și dorințele pentru mai bine. Nu doar binele personal, ci național și chiar global. În aceste prime zile ale anului ce tocmai s-a născut și melancolia a luat locul euforiei, s-a demonstrat (a câta oară?) că schimbările în esență nu se produc de la un ceas la altul, ori de pe o zi pe alta. Adevăratele și atât de necesarele schimbări nu implică doar dorință, ci și voință robustă și timp. Așadar, pentru a vedea într-adevăr chipul anului 2020 mai avem de așteptat și desigur de lucrat. Îmbunătățirea se face cu sforțarea fiecărui ins în parte, cetățean obișnuit, politician, profesor, medic… Avem datoria morală, față de noi și de tot ce ne-nconjoară, de a pune umărul la clădirea „mai binelui”, dacă ni-l dorim.

Trecerea în noul an doar ne dă iluzia schimbării. În fapt, domină vechile metehne, vechile obiceiuri, vechile probleme care devin noi doar prin schimbarea unei cifre. Și noi suntem aceiași, doar cu un bagaj mai voluminos de năzuințe și cu o insesizabilă îmbătrânire a iluziilor.

Viața s-a desfășurat în aceste zile, fără să țină cont că-i sărbătoare. Accidentele rutiere, crimele, decesele, incendiile, războaiele internaționale, toate s-au petrecut ca în oricare perioadă din an. Ba, accidentele au fost chiar mai multe decât în zilele obișnuite. Incendiile din Australia, în care multe vieți omenești au pierit și cinci sute de milioane de animale au fost de asemeni ucise, nu au încetat odată cu Revelionul și trecerea în noul an. Viața și moartea au curs ca întotdeauna. Contrele politice, la fel, aceeași păruială de chivuțe.

„La vremuri noi, tot noi”, spunea Caragiale referindu-se la clasa politică de atunci, dicton preluat nefericit de cei din vremea noastră, cu îmbogățiri de sinistră semnificație. Astăzi, vorbele celui mai mare dramaturg român se potrivesc mănușă pe silueta rubensiană a politicii noastre. Se pare că vorbele înțelepte nu au termen de valabilitate, neexpirând niciodată. Cuvintele nu sunt cu totul muritoare. Ele rămân tatuate cu spiritul celui ce le-a plămădit. Politica, veche sau nouă, rămâne aceeași devoratoare de spirit.

…2020…Vremuri noi, obiceiuri vechi și un car de speranțe!

4 Comentarii
 1. LevSt. spune

  e adevarat ca poporul roman nu este singurul care traieste (de sute de ani) cu iluzia schimbarii(sunt -inca- destule tari prin Africa, DAR nu toate!-unele dau clasa Romaniei), precum -in cazul de mai jos-cu discursurile si „ideile” demagogic enuntate de acesti doi noi conducatori de facto ai economiei romanesti( care ar fi baza la toate), deja se dovedeste ca sunt doar doi latrai , la dispozitia satrapului i-hann:”Cîțu: Evaziunea fiscală vizează securitatea națională. Voi cere în CSAT informatizarea ANAF și MFP.”…Cele mai mici încasări bugetare din UE
  România s-a plasat în 2017 pe penultimul loc între statele membre UE …
  Cu doar 25,8%, ţara noastră a avut o pondere mai mare doar decât Irlanda (23,5%, dar în condiţiile în care PIB-ul Irlandei este expandat de raportările unor multimanţionale ce şi-au mutat sediul acolo în aşteptarea Brexit-ului).”___—–___sunt de acord ca si aceasta problema este f. majora, insa cel putin la fel de important raman uriasele discrepante dintre salariile si pensiile medii(cu atat mai sinistru, raportat la cele minime)- la stat- cat si mentinerea la plati bugetare a unui numar exagerat de militari si -in totalitate- de popime, cat si mentinerea unei administratii uriase( inclusiv in ambasade, consulate, „fundatii” cu dedicatie, etc.), Romania NU are nevoie de mai mult de 10 judete, si max. O SUTA parlamentari, iar din toate aceste economii( daca!) , evaziunea fiscala ar deveni doar un strop in probleme financiare, desi -oricum- trebuie combatuta la orice nivel, insa toate cauzele de mai sus sunt cele care permit si evaziunea fiscala, mai ales la firmele romanesti cu cifre de afaceri mai acatarii(si/sau combinatii cu turcii, arabii, etc.) , pentru ca nu exista o asa firma care sa nu aiba ca front man sau in culise, un fost securist sau nomenclaturist, care primesc pensii uriase si nu se tem de faptul ca vor fi prinsi si vor plati mari amenzi, etc…Practic catzu doar trancaneste, el stie bine cum se poate rezolva chiar si aceasta problema specifica, inlocuirea majoritatii sefilor de la ANAF si MFP(central si teritoriu), acestia sunt deja infratiti cu marii evazionisti( cel putin), insa orice schimbare ar fi doar pierdere de timp, societatea „intelectual(-economica”) este complet putreda,..Insa catzu stie bine ca in afara tarii functioneaza sute de economisti si advocati specializati in fraude economice, iar acestia reprezinta aseturi de valoare a firmelor unde lucreaza, asa ca daca vrea sa combata si doar acest flagel(evaziunea) trebuie sa-i cheme inapoi pe acestia si sa le ofere functiile si pozitile cheie in structurile de mai sus, centrale si in teren, cat si in alte structuri, cum sunt politia economica si sectia specializata a serei-ului…Altfel doar trancanind zilnic, tot cu praful de pe toba se vor alege si -parca vad – ca umbland cu zecimi de masura, si el si orban vor fi aruncati de pe functii, mai ales daca pesedeul se regrupeaza si in special in jurul ideii de introducere a unui MORATORIU (macar pe un an) pe pensiile si salariile, la stat..

 2. LevSt. spune

  Compromis politic intre Ponta si Orban? Pro Romania primeste bani de la buget desi nu a participat la alegeri, cum spune legea.(…)___—–___nicio mirare, banditii sunt intotdeauna mana in mana, urletele , etc. sunt doar pentru audienta, adica praf in ochii fraierilor, in timp ce ei devalizeaza tara, ca si inainte , in acesti ultimi 30 de ani…///2-Varujan Vosganian s-a speriat că nu mai prinde loc de parlamentar.(…)///2-Tăriceanu: Desființarea SIIJ va genera o corupție și mai mare.(…)____—–____comunitatea armeana din Romania trebuie sa dea dovada de sensibilitate si sa-i refuze acestui filfizon cu aere de scriitor, orice drept de reprezentare a cuiva, individul este unul dintre cei mai cretini antiromani, gasise el de cuvinta ca daca o familie de tarani consuma 8 oua/ zi, de la pasarile din curte, statul pierde (prin netaxare) milioane de lei, in sfarsit, animalul bolnav de ura gasise unde este MAREA EVAZIUNE FISCCALA(!!!), practic acest individ voia sa distruga ruralul romanesc, prin infometare…Mai mult, individul este penal, numai ca dosarul sau a fost blocat de celelalte loaze ca si el, care castiga intr-o luna cat un muncitor , in 2-3 ani…Atentie, comunitatea armeana din Romania, daca nu va taxati singuri criminalii dintre voi, s-ar putea sa aveti o surpriza neplacuta, cazuri au mai fost…///2- poate ca are dreptate , dar poate ca nu are, pentru ca MARE CORUPTIE din Romania este asa de intinsa pentru simplul motiv ca, clasa politica este absolut imensa si fara sens, Romania ar avea cea mai redusa coruptie din Europa, daca parlamentul ar numara doar O SUTA de capatzani, ar exista doar 10 judete, armata ar fi redusa cu cel putin 75%, administratia generala cu cel putin 50%, popimea scoasa de la plati bugetare, etc., adica -pe scurt- daca marilor paraziti li se taie oxigenul( banii), pentru ca, cu salariile si pensiile uriase, cei enumerati corup si cumpara pe oricine, ei stiu ca banii -la ei- vor curge permanent, asa ca nu risca absolut nimic, daca sunt prinsi… orban ar trebuie sa scoata de la naftalina toate dosarele de parlamentari si alte gulere albe, numai asa se poate starpi si marea si mica coruptie, insa si acest orban si catzu, sunt tot misei, care nu vor face nimic bun si concret…

 3. LevSt. spune

  Incredibil! Mugur Isarescu ar renunta la pensie:Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că ar renunţa la pensie… daca se aprobă legislaţia care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat…\”____—–____ aha! Adica \”renunta\” si el, pentru ca nu ar mai fi nicio alta alternativa, prin aprobarea respectivei legislatii…Ma si miram, sacal batran sa renunte la o cat de mica parte din prada , de bunavoie… Da, l-as crede, daca incepand de azi, zi de zi si pe/prin toate canalele posibile ar face \”reclama\” si la asta dar MAI ALES la introducerea unui MORATORIU PE PENSII SI SALARII LA STAT(***), pentru macar un an, timp -destul de probabil- ca balanta financiara sa se refaca, adica pe langa UNU la suta deficit bugetar si -in paralel, reducerea datoriei externe, cu cel putin 1/2, eliminarea acesteia, total, nu este chiar o solutie buna,pentruca, atata timp cat ai niste mici datorii si le onorezi exemplar, AI CREDIT preferential pentru mari imprumuturi, adica pentru mari intreprinderi de anvergura nationala care -garantat- vor aduce prosperitate generala si chiar profituri banesti…(*** cred ca individul intelege perfect in ce ape se scalda Romania, daca chiar are un minim de bun-simt si -chiar- patriotism in el, este unul din cei care poate initia acea masura , explicata si mai sus, si de zeci de ori, adica respectivul MORATORIU, care trebuie dublat de o imensa rducere a bugetarilor, ca numar, incepand cu parlamentul, adica max. o suta membri , plus celelalte…)

 4. LevSt. spune

  „…Isarescu,salariu de 70 MII lei/luna si 11.500 , pensie…”/// ___—___bataie de joc la adresa oricui si orice, insa nici macar nu este singurul , ci sunt cateva zeci de mii care primesc in salarii (sau/si pensii) peste 20 MII/ luna( si cel putin O SUTA DE MII, care primesc peste 10-15 mii/luna) precum colonelul din exemplul de mai jos, si -cu siguranta- „colonelul” duda, care , ca si „valoare” militara nu se ridica nici la nivelul de caprar, dar -ca multi altii- incaseaza pentru grad, cateva mii de lei bune,pe luna, cea ce duce si la o mai mare si acuta grievanta, pe buget…/// Drumul de la catedra in penitenciar: Cum e motivata pedeapsa record de 8 ani de inchisoare primita de un decan care lua spaga de la studenti.

  „…profesor universitar doctor si colonel de armata in rezerva, Gheorghe Taralunga (63 de ani), a fost gasit vinovat …”… acesta primea sume intre 200 si 600 de euro … el denunta a fi o inscenare…”___—–___in primul rand, dovada ca oricine ajunge intr-un post mai acatarii, automat devine un neofanriot care face exact ce vrea, 2- inca o dovada ca in armata romana (mai ales in cadrele vechi-comuniste) exista un putregai greu de starpit- exceptie prin desfiintarea institutiei sau reducrea -macar-cu 75%) si 3, individul nu are nici macar ultima farama de bun-simt sa taca macar, el sustine ca este o inscenare, dar nu spune si cine si de ce ar fi facut-o…iar acesta este un caz dus pana la cap, sunt alte zeci sau sute de asemenea cazuri musamalizate, din diverse motive, inclusiv din motivul ca respectiva persoana are ca si pila( adica ruda sau platita)- intr-o funtie si mai inalta- o alta persoana care traieste pe aceleasi „principii”, cele fanariote…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More