A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Giorgiana Radu: Regalitatea, peste vremuri grețoase

3 184

Prea multă politică, prea mulţi politicieni pe centimetrul pătrat al vieţii noastre. Politicul de proastă calitate ne domină, până la sufocare. Ne-a luat în stăpânire cu totul. Nu doar traiul ne este dictat prin deciziile lui, ci și gândurile ne-au fost confiscate. Fără voia noastră, siliți prin ceea ce se întâmplă zilnic pe scena asta costisitoare unde defilează împăunați din toate partidele și partidulețele, gândurile și melancoliile noastre nu-și mai permit luxul libertății.

Pe fondul cețos și mai ales grețos în care politicienii noștri nu sunt capabili să voteze un nou guvern, repatrierea rămășițelor pământești ale Reginei-Mamă Elena ne readuce într-o altă lume, din care cândva am făcut parte. Astăzi, noblețea acelei lumi pare la ani lumină depărtare.

Prind, fugitiv, la televizor, câteva imagini cu sosirea pe aeroport a avionului care o readuce pe Regina Elena, după 71 de ani de exil. Emoția mă cuprinde până la lacrimi, excluzând patetismul. Sătulă de politica practicată de politicienii noștri contemporani, privesc acest eveniment ca pe ceva special. Ceva care ne desparte și ne unește în același timp cu istoria.

Într-o zi de octombrie senină, România a părut pentru câteva ceasuri, normală. Orban, Dăncilă, și alți câțiva politicieni, care în restul timpului se comportă ca niște canibali, nu atât între ei, cât mai ales față de cetățeni, acolo, pe aeroport, în așteptarea Reginei Elena, s-au arătat solemni, așa cum impune o astfel de situație.
Revenirea Reginei acasă ne-a amintit că putem fi și altfel, sau că putem redeveni cum am mai fost. Dacă politicianul român ar dori să-și însușească puțin din înțelepciunea și respectul pentru țară și popor, pe care Regii noștri le-au avut, România ar arăta altfel, mai ales din punct de vedere moral.

Am fost capabili să-l alungăm pe Regele Mihai, dar nu suntem în stare să-i îndepărtăm pe cei care de 30 de ani nu fac decât să ne înrobească și mai tare, sub pretextul prosperității. A lor sigur. A cetățeanului se reflectă mai ales în datoria externă pe care o va plăti cu asupra de măsură copiii și nepoții nepoților lui.

Repatrierea Reginei Elena în țara pe care a iubit-o și a slujit-o cu credință, vine ca un balsam regenerator pentru români și ca o reparație morală a istoriei noastre.
România a avut prilejul să fie condusă de personalități marcante, de oameni care au pus-o înaintea propriilor vieți. Astăzi, mâine și cine știe până când, nu se întrevede a mai avea șansa unor inși care s-o așeze în prim-planul demnității istorice.

Regina Maria își are inima acolo unde și-a dorit, Regina Elena își va odihni somnul de veci alături de fiul său, Regele Mihai, la Curtea de Argeș, iar noi vom orbecăi în continuare prin slalomul dictat de micimea politicienilor noștri.

Când vom vrea să ne debarasăm de grobianismul politic, să pășim în curțile regale, să călătorim în timpul acela unde bunul gust, bunul simț, respectul și datoria erau legi nescrise, dar simțite ale firii, răsfoim cărțile de istorie. Paginile acelea, dar nu toate, ne vor arăta chipul demn al unei țări care a fost și, sper, încă mai poate fi. Depinde doar, dacă ne recompunem deminitatea apusă, de noi!

3 Comentarii
 1. LevSt. spune

  Casa Regala „romaneasca” si-a jucat extrem de ieftin toate sansele, si -in continuare- nu am nimic impotriva acestei repatrieri, insa daca tot vrem sa ne recuperam una si alta, asa si asa, ei bine, atunci trebuie sa FIM PRAGMATICI, singura cale prin care orice natie avansata a ajuns la acel progres, adica sa ne cunoastem interesul si national si al individului, iar aceasta consta intr-0 alianta indestructibila ( si ) prin INTOARCEREA LA MONARHIE, INSA NUMAI CU APORT ENGLEZ , LA VARF, circumstanta in care Romania -in mai putin de 6 luni- va deveni o tara de invidiat si cautata de multi vestici…

  1. LevSt. spune

   King, Queen to witness enthronement of Japan’s new emperor
   NATION(…)____—–___ nu am gasit nici macar un titlu care sa zica, ca ” la ceremonia respectiva vor participa SEFI DE STAT, nici pomeneala de presedinti, ci -clar- REGI SI REGINE, ma intreb cat de nesimtit trebuie sa fie acest limbric supraponderal de Sibiu, sa se insinueze la asa eveniment, probabil este pervers peste masura si vrea sa simta deaproape dezgustul pe care-l creaza unor persoane total diferite de el si sleahta sa, in fond , milenar vorbind, Japonia a ramas „TARA SOARELUI RASARE”, iar Romania „Tara lu’ Papura Voda”, acum Tara clown-ului ihanis”…

   1. LevSt. spune

    (doua zile in urma)Iohannis e in Japonia si va participa la intronarea imparatului Naruhito.(….) ____—–____o alta Jmecherie ieftina a talambului, pleaca in excursii internationale pe banii romanilor, el nu avea nici cel mai subtire motiv sa viziteze Japonia, probabil ca -pe sub masa( la lobistii japonezi)- a cumparat si aceasta „vizita oficiala”, Romania are si ambasada si atasati comerciali( si de alta natura) in Japonia, milogul de Sibiu s-a dus special ca sa arate ca ar fi si el important, si -peste toate- cati Monarhi actuali viziteaza alte state, aproape ZERO, pentru ca ei au respect pentru munca ‘suspusilor” si nu le cheltuiec taxele pe placeri si interese personale, asa cum face acest nenorocit, si inca din primele luni in functie, inca odata rusine (si) lui dancila si intregului guvern ca au aprobat o asa deplasare,fara niciun sens official, absolut…Si -cel mai important- RUSINE ROMANILOR, care inca se lasa dusi de nas de aceasta hahalera sasaita, practic cel mai abject tradator de tara, nu poti zice tradator de neam, dimpotriva el face totul pentru neamul sau…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More