A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Giorgiana Radu: Un pic de omenie, vă rog!

4 489

 

Distanţarea socială, intervalul orar anume stabilit pentru deplasarea vârstnicilor, rigorile create în contextul pandemiei ar trebui să rarefieze oamenii pe străzi, dar toate acestea nu fac decât să-i apropie și mai mult. Cozile la farmacii par interminabile, la ușile băncilor sunt mai ceva ca la magazinele alimentare, iar îmbulzeala ia rapid locul distanțării.

Pericolul este repede uitat, așa cum mulți dintre cei care s-au înrolat în rând au uitat lungile așteptări pentru puținul de dinainte de `89. Răbdarea cu care se înarmau atunci și disciplina amărâtă nu se mai regăsesc la cozile de acum. Astăzi, nerăbdarea și nervozitatea domină și generează conflicte.

E pandemie, țara se află sub pecetea stării de urgență, iar oamenii sunt totuși nevoiți să umble, mânați, cei mai mulți, de nevoi stringente. Nu ei sunt întotdeauna vinovați pentru „busculadele” create, ci regulile aplicate în instituții. Acestea nu prevăd derogări pentru situațiile speciale.


APRECIAZA ARTICOLUL !

Deunăzi, într-o instituție bancară, intră peste rând un bărbat în vârstă. A fost apelat să vină să-și ridice cardul. Funcționarii băncii – doi la număr – erau ocupați cu alți clienți, iar la ușă mai așteptau 10 – 12 persoane. „Sunt bolnav de cancer” – spune bărbatul care scoate din buzunarul de la piept un teanc de hârtii care confirmau spusele lui.
„Vă cred și vă înțeleg, dar înțelegeți-ne și dumneavoastră. Așteptați! Astea sunt regulile” îi răspunde funcționarul băncii, care avea într-un fel dreptate.

Pentru a-l ajuta pe clientul bolnav avea nevoie de acordul celor care veniseră înaintea lui, ori cei de afară nu dădeau niciun semn că i-ar fi acordat prioritate, ba din contră, fiecare își striga „durerea”, iar cei din interior aveau și ei ”bolile” lor. Și apoi în vreme de coronavirus cine să se mai sinchisească de un biet suferind de cancer!?

Întâmplarea aceasta mă duce cu gândul la o alta petrecută în urmă cu câteva săptămâni. La o unitate a CEC -ului aveam de rezolvat un fleac. Înaintea mea se afla o persoană. După plecarea acesteia, dau să merg spre ghișeul respectiv, așa cum era firesc, dar mi se spune să aștept, să meargă mai întâi doamna care venise în urma mea, întrucât era persoană juridică. Sigur că am așteptat, întrebându-mă însă în tăcere ce fac, dacă mai vin vreo cinci persoane juridice, cât trebuie să aștept eu care aveam cusurul de a fi doar persoană fizică?

Birocrația, rigorile instituțiilor nu țin cont de boli, de vârstă, de probleme în general. Funcționarii sunt, de multe ori, puțini, iar ei respectă un protocol standard.

Întâietatea se oferă de la un cetățean la altul, atunci când există empatie și îngăduință. „Am cancer” nu pare să fie biletul de intrare peste rând, nici măcar în vreme de pandemie, iar Săptămâna Patimilor, care ar trebui să îmbuneze, înrăiește. Nu pot uita chipul acelui vârstnic, subțire ca o ață, cu teancul de dovezi că are o boală nemiloasă și nici privirea aceea stinsă, care nu găsea nicăieri o fărâmă de înțelegere și omenie.

loading...
4 Comentarii
 1. LevSt. spune

  „… Saptamana Patimilor…”___—–___ parerea mea este ca aceasta saptamana -anul acesta, macar- va fi la plural si NU inainte , ci dupa Paste, iar mila, omenia, ehe !, sa zicem merci daca se va mai gasi hrana, altfel supecanibalismul nu va mai fi doar prin filme horror…

 2. LevSt. spune

  In Romania va fi folosit transferul de plasma cu anticorpi in tratamentul pacientilor de COVID-19.”… trebuie sa fie sanatosi…”—___—mai jos, parte din comentariul din 9 martie, de la un alt art. , iar daca ar fi fost luat in consideratie, este foarte probabil ca nu am fi avut atatea decese, teoretic acest act este garantat , a mai si fost -in trecut- folosit, important este sa se tina evidente stricte ale celor doua parti( donator/primitor) pentru a se vedea unde este cea mai buna, cea mai eficienta imperechere…:ChIar daca nu a fost instituit la timp, orice lucru bun ramane bun oricand, sa ne imaginam insa ce ar fi daca Romania ar face ce spune Trimisul Domnilor( ca Dumnezeu este de fapt un plen de fiinte extraterestre mult mai evoluate decat noi) in legatura cu serul si vaccinul social, adica Moratoriu pe salarii si pensii la stat, reducerea judetelor la 10, parlament la max. 100, armata redusa cu 75%, etc., etc. , adica serumizarea si vacinarea sociala impotriva PARAZITISMULUI INSTITUTIONALIZAT… :”(9 Martie, 2020)P.S. am citit, alaturi, „…367 de internati, 3 in stare grava…”__–__ solutia cea mai eficace pentru starea grava este cererea catre cei care AU TRECUT (oficial si real) prin boala, cei mai tineri( sau „in putere”) posibil( si fara alte boli), -care trebuie platiti f. bine, pentru a dona sange care trebuie folosit integral( daca exista compatibilitate) la acesti bolnavi, sau doar serul, care chiar poate fi adnotat ca si clasicul ser folosit in focar, adica un vaccin care actioneaza imediat…

 3. LevSt. spune

  iar pentru ca molima tinde sa devina si subiectul verii, pentru decompresare, sa ne amintim ca au mai fost molime, unele chiar putin false, poate ca aceasta este si cazul Romaniei, daca toata lumea ar manca 1/2 pui gras/ZILNIC, in mujdei de usturoi si doar cu 1/2 pahar vin total natural, nu ar mai fi atatia bolnavi si atatea decese…Sa ne amintim de filmul(si cartea) Doctor Zivago, unde-undeva- autoritatile spuneau raspicat ca este vorba de epidemia de tifos exantematic, insa dr. Zivago, are un raspuns profesional si transant , el spune ca este vorba doar de foamete…///”Doctor Jivago”, ecranizat in 1965, si din pacate- nu in Rusia,nu de rusi si in limba rusa(cat surplus de autenticitate ar fi avut!- cu cele mai multe filmari in Spania(***), acest film -absolut istoric- a devenit unul dintre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor, geniul regizorului Englez( David Lean) a stralucit din nou, iar clasa internationala si internationala si ca origuni, a distributiei, deasemeni a stralucit…Desi personajul principal nu este jucat de Alec Guinness(el e fratele mai vartsnic), acesta dovedeste -pentru a cata oara?- ca este nr. 1 in actorie(2***) , iar multele staruri care sunt alaturi( Inclusiv neamtzul cel „nebun”, Klaus Klinski) aduc toata productia la nivelul de inegalabil…Dar- apropos de dr Zivago- Omar Sharif care joaca briliant, este (dupa mine) cel mai reusit exemplar mascul al speciei umane, la sectia octogenari…La 83 ani(cand a murit), acest franco-egiptean actor- cu origini imediate in Libia,- cel putin fizionomic arata precum perfectiunea umana, visata de marii artisti….(***-asa cum multe alte filme – in special western si , si mai in special , western-uri spaghetti, au beneficiat de „fantasticele”-foarte reale- decoruri naturale, oferite de Spania…///2***Sigur ca eu il adnotez ca Number one, insa „Este unul care este deasupra tuturor”(3***), acesta este Ch. Chaplin( si fiica sa joaca in Doctor Zivago, rolul cel mai sensibil si jucat pe masura), MARELE MONSTRU SACRU al cinematografiei planetare, acesta a produs capodopere si in perioada filmului mut si cea cu audio, si a „fost de toate”, actor, regizor , scenograf, etc., INCLUSIV compozitor, ” Acesta este cantecul meu” este o piesa care poate sta alaturi de orice piesa de top, din orice gen…///3***- asa cum in muzica contemporana, poti face diverse clasamente, cu diversi candidati, insa si aici este cineva deasupra tuturor, care nu are nevoie de nr.1, acesta(aceasta) este trupa Beatles, care desi a activat putini ani, ei au prelungit acea stare de gratzie chiar si peste limitele vietilor lor, iar aceasta datorita carierelor individuale, absolut fantastice( si fabuloase- de unde „cei 4 Fabs”), pentru ca natura( sau D-zeu?) a avut inspiratia sa puna la un loc 4 genii muzicale…)

 4. LevSt. spune

  OMS avertizeaza ca lumea este departe de a scapa de noul coronavirus: Ne va insoti pentru ”mult timp”(…)___—-___ asta numai viitorul ne va confima(sau nu), sa speram insa ca nu este precum in proiectia,” Suntem in anul 2140 si -inca- cea mai bine vanduta carte(din ultimii 20 de ani si) a tuturor timpurilor, ramane tot nr. 1 la vanzari…Este- desigur- vorba de cartea „O SUTA DE ANI, CU CORONAVIRUS”.!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web foloseste cookie-uri pentru a va imbunatati experienta. Vom presupune ca sunteti de acord cu asta, dar puteti renunta daca doriti. Accept Citeste mai mult