Iarna lovește Europa: ger polar, furtuni și ninsori la câmpie. Cum va fi vremea în România
În Europa Centrală și de Nord, un val de aer polar aduce condiții extrem de reci și ninsori chiar la câmpie, inclusiv în Germania și Belgia. În regiunile alpine, sunt prognozate căderi masive de zăpadă, toate generate de un ciclon atlantic ce determină vânturi puternice și schimbări bruște de vreme.
Începând cu săptămâna viitoare, iarna își face simțită prezența în Europa, cu un front arctic ce va aduce precipitații abundente și vânturi intense. Înrăutățirea vremii este estimată să înceapă între 18 și 20 noiembrie, cu ploi masive în Italia, în regiunile Toscana, Lazio, Campania și Calabria. Pe 21 noiembrie, un nou val de frig va afecta Italia de nord, cu furtuni violente și ninsori în zone joase, precum Lombardia și Veneto, urmând ca până pe 22 noiembrie vremea severă să lovească sudul Italiei, cu ploi torențiale și inundații.
La Roma, temperaturile vor scădea la 2°C, cel mai rece început de iarnă din ultimii 12 ani, iar în Valea Po, înghețul va acoperi peisajul. Aceste scăderi de temperatură sunt cauzate de un vortex polar, care deja a adus zăpezi spectaculoase în centrul Italiei, la altitudini de peste 900 de metri.
Pe termen lung, însă, iarna 2024-2025 ar putea fi mai blândă. Serviciul Copernicus estimează că Europa ar putea înregistra temperaturi peste media sezonieră, iar cererea de gaz pentru încălzire ar putea scădea. Totuși, nord-estul continentului, inclusiv țările baltice, ar putea avea precipitații mai mari decât de obicei, favorizând hidroenergia.
În România, ANM prognozează valori termice apropiate de cele normale între 18 noiembrie și 16 decembrie. În prima săptămână, temperaturile vor fi mai scăzute în vestul țării, iar precipitațiile vor fi excedentare. În săptămânile următoare, valorile termice și ploile se vor apropia de mediile sezoniere. Pentru începutul lunii decembrie, se preconizează temperaturi ușor mai coborâte la nivel național, cu un regim pluviometric normal.
Estimările sunt realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată, însă fenomenele extreme de scurtă durată nu pot fi prevăzute cu exactitate.