Iată ce ne sfătuiește, pentru frig, prof. dr. Codruț Sarafoleanu: ”Măștile sau fularele puse pe nas și/sau gură sunt inutile la oamenii sănătoși”

Frigul accentuat nu pare prietenos organismului. Iată motivul pentru care AMPress a cerut, în exclusivitate, un ”sfat de sezon”, unuia dintre  cei mai importanți specialiști români și europeni, în domeniul – vizat de frig – care se cheamă, în abreviere, ORL. Iată ce ne sfătuiește prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu:

” Nasul asigura incalzirea, umidificarea si purificarea aerului si daca functioneaza corespunzator compenseaza aceste diferente importante de temperatura. In afara de imbracaminte adecvata nu sunt necesare masuri suplimentare de protectie a cailor respiratorii. Mastile sau fularele puse pe nas si/sau gura sunt inutile la oamenii sanatosi. Evident ca nu trebuie prelungita inutil expunerea la frig si nici efortul fizic la temperaturi negative (decat in situatii particulare care nu suporta amanare).

Imbolnavirile apar in contextul frecventarii locurilor aglomerate unde raspandirea virusurilor respiratorii este foarte rapida iar contagiozitatea acestora foarte mare.

Distribuie prietenilor

In aceasta perioada creste frecventa virozelor respiratorii care se pot complica cu rinosinuzite, laringite sau otite. Pacientii cu diverse afectiuni acute sau cronice rinosinuzale, faringiene sau laringiene trebuia sa adauge suplimente de Vitamina C sau imunostimulatoare de cai respiratorii superioare.

Antibioterapia nu este necesara la primele semne de raceala sau viroza deoarece peste 90% din infectiile de sezon sunt virale deci nu raspund la tratament antibiotic. In general este nevoie de antiinflamatoare, antitermice, descongestionante nazale, antisecretorii si antitusive. Antibioticul trebuie rezervat doar infectiilor bacteriene certificate de examenul clinic la medicul de familie, ORL sau pneumologie”, ne sfătuiește profesorul Codruț Sarafoleanu.

Aurelia Apostol, AMPress