Legătura dintre somn și Alzheimer. E bine sau e rău când dormi mai mult la senectute?

Boala Alzheimer e frecventă la bătrânețe și extrem de periculoasă. Sunt persoane care-și pierd treptat memoria încât ajung să nu mai știe cine sunt. Tragedia este pentru ei, dar și pentru cei apropiați. Somnul are și el un rol în apariția acestei boli și evoluția ei. Studiile au descoperit chiar un paradox. Somnul lung ucide memoria și introduce creierul într-o stare de letargie.
Potrivit celor mai recente studii, adulţii care încep să doarmă mai mult de nouă ore pe timpul nopţii şi care în mod anterior nu dormeau atât de mult ar putea fi de două ori mai expuşi riscului apariţiei bolii Alzheimer.
Afecţiunea provoacă moartea celulelor din creier şi conduce la pierderea memoriei şi înrăutăţirea sănătăţii mintale.
Doctorul Matthew Pase, şeful studiului efectuat de Universitatea din Boston, SUA, a intervievat persoane cu vârste de peste 68 de ani şi a precizat că în primele stadii ale demenţei apar modificări ale creierului care sunt asociate cu persoanele care dorm mai mult. S-ar putea ca în primele stadii ale demenţei creierul să compenseze aceste modificări şi, ca o consecinţă, durata somnului creşte, conform doctorulzilei.ro.
– See more at: https://www.realitatea.net/