AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Lipsa unei vitamine banale ne face mai vulnerabili în fața COVID-19

Lipsa unei vitamine banale ne face mai vulnerabili în fața COVID-19. Aceasta este concluzia unui studiu recent realizat la Universitatea Anglia Ruskin din Marea Britanie și care se bazează pe datele analizate de la pacienții din 20 de țări din Europa.

Cercetătorii au descoperit o legătura între nivelul scăzut de vitamina D din organism și o rată mai mare a mortalității în urma infectării cu coronavirus.

Studiul, efectuat de doctorul Lee Smith de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU) în colaborare cu medicul Petre Cristian Ilie, urolog al spitalului Queen Elizabeth, a fost publicat în jurnalul „Aging Clinical and Experimental Research.

Mai multe studii precedente au relevat o asociere între nivelurile scăzute de vitamina D și predispoziția la infecții acute ale tractului respirator.

„Am găsit o legătură semnificativă între nivelul mediu de vitamina D și numărul de cazuri de coronavirus, în special al ratei mortalității în 20 de țări din Europa”, a spus dr. Lee Smith.
„Vitamina D se pare că protejează împotriva infecțiilor respiratorii acute, iar bătrânii, grupa de vârstă cu cele mai multe deficiențe de vitamina D, sunt cei mai afectați de covid-19”, a spus medicul britanic, potrivit doctorulzilei.ro.

„Un studiu precedent a demonstrat că 75% dintre persoanele din instituții, precum spitale și aziluri, aveau deficiențe severe de vitamina D”, a adăuat Smith.

„Studiul nostru are totuși limitări, pentru că numărul de cazuri din fiecare țară este afectat de numărul de teste făcute, precum și din cauza diferitelor măsuri luate de fiecare țară pentru prevenirea infectărilor”, a spus urologul Petre Cristian Ilie, menționând că o corelație făcută într-un studiu nu reprezintă neapărat și o relație de cauzalitate.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!