• Home
  • Sănătate
  • Lista alimentelor care îți îmbolnăvesc rinichii. Evită-le pentru a preveni formarea calculilor renali

Lista alimentelor care îți îmbolnăvesc rinichii. Evită-le pentru a preveni formarea calculilor renali

Sunt alimentele pe care trebuie să le eviți dacă vrei să-ți protejezi rinichii sau dacă ai probleme renale.
Iată care sunt aceste alimente:
Carnea
Proteinele animale cresc concentrația calciului în urină, iar acesta reprezintă un risc crescut de formare a pietrelor (calculilor renali). Puteți înlocui carnea de vită, porc sau curcan, cu pui, peşte, sau alte alimente proteice cum sunt ciupercile, ouăle, fructele de mare.

Alimentele care conțin acid oxalic
Fasolea, sfecla roșie (doar pulpa legumei este de evitat, sucul este permis), nucile, spanacul, tulpinile de țelină și ciocolata.

Sarea și alimentele procesate industrial, care conțin multă sare (inclusiv dulciurile!)
Feriți-vă de şunca presată, parizer, mezelurile și conservele în general, produse în saramură. Optați pentru preparate culinare făcute în casă, înlocuind sarea, măcar parțial, cu diverse condimente (măghiran, busuioc, cimbru etc).

Alimentele bogate în potasiu
Potasiul se depune pe suprafața rinichilor, iar în timp formează calculi. Conțin foarte mult potasiu stafidele, bananele, roșiile, cartofii, spanacul, sparanghelul, dovleacul, portocalele, nectarinele sau prunele.

Lactatele
Indiferent de nivelul de grăsimi, lactatele conțin calciu, una dintre cauzele principale ale formării de calculi. Desigur, dozajul e cuvântul cheie: o cană cu lapte sau un iaurt mic pe zi asigură necesarul de calciu, fără riscuri de depuneri.

Continuarea pe doctorulzilei.ro

Parteneri