Răceala vine cu o mulțime de simptome, inclusiv nasul care curge sau înfundat, strănut, tuse, dureri în gât, cefalee, dureri de corp și chiar febră ușoară. Pentru a le atenua, apelăm adesea la medicamente pentru răceli – amestecuri din diverse ingrediente active care sunt concepute pentru a trata toate simptomele simultan.
Dar anumite medicamente folosite pentru a ameliora simptomele răcelii pot afecta, de asemenea, sistemul cardiovascular și în moduri care pot fi deosebit de problematice pentru persoanele cu probleme cardiace subiacente.
„Avem tendința de a presupune că medicamentele eliberate fără prescripție medicală sunt sigure, indiferent ce sunt”, spune dr. Sadeer Al-Kindi, cardiolog preventiv la Houston Methodist, potrivit doctorulzilei.ro.
„Este important să ne dăm seama că medicamentele pot fi uneori dăunătoare pentru anumite persoane sau în anumite situații”.
Când vine vorba de tratarea simptomelor răcelii, decongestionantele, în special, reprezintă o amenințare pentru inimă la care anumiți oameni ar trebui să se gândească de două ori.
Cum afectează decongestionantele inima
„Un nas înfundat și congestionat se numește rinită, care este o inflamație în membrana interioară a nasului”, spune dr. Al-Kindi.
Această inflamație este o parte naturală a corpului tău care se confruntă cu o răceală. Pentru a aduce celulele imune la locul infecției, fluxul de sânge către nas crește. Pe măsură ce aceste celule imunitare creează substanțe care ajută la combaterea virusului, are loc acumularea de lichid. Această presiune crescută și umflare provoacă congestie nazală.
Aici intervin decongestionantele. Pseudoefedrina și fenilefrina sunt probabil cele mai cunoscute exemple.
„Modul în care acţionează aceste decongestionante este prin îngustarea vaselor mici de sânge din nas”, explică dr. Al-Kindi. „Făcând vasele mai mici, fluxul de sânge este redus și inflamația care provoacă congestia se clarifică”.
Problema, totuși, este că aceste medicamente nu afectează doar vasele de sânge din nas. Decongestionantele orale, în special, funcționează sistemic și strâng vasele de sânge din întregul corp.
„Ori de câte ori rezistența fluxului sanguin este crescută – prin luarea unui medicament care îngustează vasele de sânge, în acest caz – inima este forțată să lucreze mai mult”, explică dr. Al-Kindi. „Trebuie să se lupte puțin mai mult pentru a împinge sângele în tot corpul”.
De aceea, decongestionantele pot avea efecte mai mari, dincolo de ameliorarea congestiei. Acestea pot crește tensiunea arterială și pot afecta ritmul inimii.
Continuarea aici