Medic: ”Pot trece luni sau ani până ca un pacient cu hepatită să aibă simptome. Analiza care îți arată că ceva e în neregulă”

România ocupă unul din primele locuri din Europa la numărul de bolnavi de hepatită. Între 5 și 7% din populație e infectată cu virus C. Și la virusul B stăm prost. Chiar dacă îmbolnăvirile cu virusurile hepatitice sunt pe o pantă descendentă tot rămânem pe primele locuri din UE.
Mariana Mihăilă, medic la Spitalul Clinic Fundeni și unul dintre cei mai buni doctori în boli de ficat pe care îi avem în acest moment, explică faptul că din momentul în care mă infectez cu virus hepatitic și până în momentul în care încep să mă simt rău trec luni sau ani de zile.
“Depinde de reactivitatea fiecărui organism. Sunt bolnavi infectați probabil în copilărie care până în starea de adult nu știu că au fost bolnavi, alții vin direct cu cancere hepatice fără să fi știut în viața lor că au avut o hepatită. Alții parcurg un interval scurt de timp din momentul infectării vă dau un exemplu din momentul efectuării unui tratament stomatologic sau după o manichiură necorespunzătoare în câteva luni poate face boala acută de hepatită”.
Analiza care îți arată că ceva e în neregulă
Analiza care îmi arată că e ceva în neregulă cu ficatul meu sunt de fapt două:transaminazele serice: AST-ul ALD-ul. “Dar uneori, acestea sunt perfect normale. Și, de fapt, starea de infecțiozitate o vedem testând marcării de hepatită. Marcării pentru virus B și virus C. Ce ce vreau să spun și o spun des, ori de câte ori am ocazia, este că ar fi bine ca toată populația adultă a României să se vaccineze împotriva virusului B. Copiii născuți în România după 1995 sunt vaccinați în maternitate. Vaccinarea împotriva hepatitei B este o vaccinare obligatorie. Numai că toată populația născută anterior lui 1995 nu e vaccinată. Și acest lucru ne protejează pe fiecare dintre noi vorbim pe șleau de cancerul hepatic pe care îl poarte da infecția cu virus hepatitic B”. „În special, în cupluri să se vaccineze. Pentru că ne asigură protecție. Vaccinul se găsește în toate farmaciile și poate fi făcut la medicul de familie. Costă cred în jur de 100 de lei. Nici vorbă să fie prohibitiv”.
Există și o schemă de vaccinare. Depinde cât de repede dorim să avem anticorpii. Schema corectă este 016, se poate face și vaccinare rapidă 013, cifrele reprezentând lunile de la prima vaccinare.
Una dintre explicațiile pentru care suntem în top la hepatite este aceea că generația oamenilor trecuți de 40 de ani face parte din populația vaccinată la școli în anii 80. Infecția s-a produs cel mai probabil de la acele multiplu folosite și precar sterilizate, poate prin tot felul de intervenții stomatologice cu instrumente insuficient sterilizate și utlizate la pacienți care n-au spus niciodată medicului stomatolog. „E o mare problemă ca pacientul infectat să aibă un minim de responsabilitate față de anturaj și față de alții. Lucru care se întâmplă. Pacienții, în general, anunță medicul pentru alte specialități decât boala hepatică. Dacă se duc la o intervenție medicală ortopedică în general pacienții spun că au virus de hepatită. Oamenii se responsabilizează dar din păcate după ce au trecut ei printr-un eveniment neplăcut”, mai spune dr. Mihăilă.
Există acest risc și acum în cabinetele stomatologice există riscul incluiv pentru medici. “Neștiind că un pacient e infectat cu virusul de hepatită, există riscul să ne înțepăm accidental cu acul folosit la recoltarea de sânge, la o injecție. În momentul în care ești avizat, manipulezi mai atent materialul sanitar”.

Mai mult pe doctorulzilei.ro