• Home
  • Sănătate
  • Medicul oncolog Cătălin Costovici, despre cancer: ”Carnea procesată trebuie să dispară din alimentația oricăruia dintre noi”

Medicul oncolog Cătălin Costovici, despre cancer: ”Carnea procesată trebuie să dispară din alimentația oricăruia dintre noi”

costovici 1

Medicul oncolog Cătălin Costovici a explicat, într-un amplu interviu acordat Evenimentului Zilei, care sunt, după opinia sa, cauzele care duc la cancer. Alimentația, stresul, e bine să mâncăm ceva și să ne ferim de altceva? Cât hazard e în apariția acestei boli nemiloasee?
-De ce ne îmbolnăvim de cancer?
-Probabil că aici sunt incriminați factorii de mediu, care țin de aerul respirat, de alimentația defectuoasă pe care o găsim din abundență prin supermarketuri. Tot ceea ce înseamnă produs agricol este tratat și paratratat. Cauza reală însă nu o știm. Tot ceea ce povestim noi apropo de radiații, stres, alimentație etc. ăștia sunt factori de risc. Dar de ce apare un cancer, nu știm. Și atunci hazardul joacă un rol în toată povestea asta. E ca un fel de ruletă rusească în care toți participăm.
– În rândul bolnavilor circulă multe mituri, cât se poate de periculoase. De exemplu, dacă mâncăm carne, hrănim celulele canceroase?
-Teoria cum că lactatele și consumul de carne ar stimula procesul oncologic este total inexactă. Povestea asta e fantasmagorică și nu are niciun substrat științific. Noi le recomandăm pacienților noștri o dietă echilibrată în primul rând, adică bogată în legume și fructe, dar nu fără carne. Carnea este extrem de importantă, mai ales la pacienul care e supus tratamentelor intensive oncologice. Carnea aduce în primul rând proteină, iar proteina animală este proteină de înaltă calitate.
-Dar există carne și carne. Există vreo legătură între cancerele de la nivel digestiv și carnea procesată?
-Carnea procesată trebuie să dispară din alimentația oricăruia dintre noi: salamurile, cârnaţii, crenvurștii, parizerul, mezelurile cu carnea mărunţită. Este cea mai nenorocită, e otravă, pentru că procesarea în sine înseamnă și niște stabilizatori, coloranți, celebrele Euri. Iar efectul lor e cumulativ în timp şi, în zeci de ani, aceste efecte, sunt otravă pe pâine, sau fără pâine. Și pâinea are stabilizatori, emulgatori și o grămadă de lucruri.
-Nici pâinea nu e bună?
-Pâine cea mai bună este cea care se întărește a doua zi. Pâine care ține o săptămână sau mai mult are sigur niște lucruri suplimentare care nu fac bine. Și pe termen lung toate aceste elemente nu aduc decât elemente mutagene, care duc la agresarea ADN-ului. Iar din agresările astea continue și perpetue se iscă o celulă care o ia razna.
Citiți întregul interviu pe EVZ.RO.

Parteneri