Mihaela Bilic: Cum facem diferența între mâncatul de foame și cel emoțional

Mancatul emotional nu reflecta o nevoie de nutrienti a organismului, ci o nevoie de glucoza a creierului pentru ca el cu asta se hraneste, spune Mihaela Bilic, medic nutritionist. Ea arata ca pofta de dulce sau chiar de paste fainoase este „o chestiune care mai degraba tine de o nevoie de calmare a capului”. Aceasta este de fapt diferenta dintre mancatul de foame, ca necesitate a organismului, si mancatul emotional.

„Mancatul de foame se traduce prin senzatii fizice, corpul simte si atunci avem fie la nivelul stomacului sau al tubului digestiv usor gol sau crampe, ulterior, daca senzatia de foame creste, slabiciune, o lipsa a puterii de concentrare. Pe masura ce foamea avanseaza ajungem la nervozitate, iritabilitate. În schimb, mancatul emotional nu reflecta o nevoie de nutrienti a organismului ci o nevoie de glucoza a creierului.

El cu glucoza functioneaza dar, în acelasi timp, îl si anesteziaza, îi da stare de bine. Mancatul emotional ne îndeamna spre dulce sau spre produse fainoase — paine, pizza, paste, pentru ca ele contin glucoza. Este o chestiune care mai degraba tine de nevoia de calmare a capului.

Trebuie sa învatam sa facem diferenta între mancatul de foame si cel emotional. Corpul nu stie sa ceara, în schimb, mintea noastra, care niciodata nu simte, are întotdeauna foarte multe idei si este insatiabila. Ea nu este niciodata satula, poate manca oricat, tocmai pentru ca nu simte. Deci, putem manca chiar daca suntem satui, din simplul fapt ca respectivul produs ne da o stare de bine. Zaharul este, de obicei, principalul element care tradeaza mancatul emotional” a explicat nutritionistul pentru Agerpres. ”Corpul nu stie sa ceara zahar, cel mult cere paine, dar zahar cere capul”, a explicat în continuare dr. Mihaela Bilic.

Sursa – sanatate.bzi.ro

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.