Mihaela Bilic: Pleonasmul alimentar deranjează silueta și se taxează în kilograme

Nutriționistul Mihela Bilic vorbește, pe pagina sa de facebook, despre pleonasmul alimentar care dăunează siluetei prin acumulare de kilograme. Ca să înțelegeți despre ce este vorba, redăm textul nutriționistului:

„Pleonasmul alimentar, la fel de neplăcut ca și cel literar
Ce înseamnă pleonasm? Alăturarea inutilă a 2 cuvinte care exprimă același lucru, care au aceeași semnificație: cobor jos, solniță de sare, avansez înainte etc. Dacă această exprimare riscă să deranjeze urechile mai elevate sau mai exigente, aflați că pleonasmul alimentar ne deranjează pe toți. Și nu la ureche, ci la siluetă?!
Despre ce este vorba? Despre alăturarea plăcută (nu inutilă:) a 2 porții din aceeași categorie de alimente, de multe ori fără să realizăm că această dublare are ca rezultat îngrășarea. Și când vorbesc de porție dublă nu mă refer la 2 fripturi în loc de una, asta toată lumea vede. Mă refer la dublarea cantității de făinoase sau de grăsime dintr-o farfurie folosind produse care doar aparent sunt diferite, când in esență reprezintă aceeași grupă de nutrienți.
Cel mai frecvent pleonasm alimentar este încadrarea leguminoaselor-boabe la categoria legume, când de fapt ele sunt sursă de carbohidrați. Fasolea-boabe, mazărea, lintea, năutul și boabele de soia conțin mult amidon și sunt similare cu pâinea, cartoful, orezul, pastele sau mămăliga. Porția corectă la o masă este de 4-5 linguri și corespunde unei felii de pâine, însă atunci când mâncăm mazăre cu pâine se cheamă că am mâncat 2 porții de amidon! Humusul (pasta de năut) cu lipie este tot un pleonasm care poate fi evitat folosind bastonașe de legume (ardei gras, castravete, gulie) în loc de pâinea clasică.
La capitolul grăsimi pleonasmele sunt și mai des întâlnite: uleiul, semințele, măslinele, avocado, brânza sau parmezanul sunt fiecare în parte o sursă de grăsime. A pune într-o salată și ulei și semințe e un pleonasm, iar dacă adăugăm și măsline nu știu cum s-ar numi, dar bine nu ar fi. Nu fiți generoși cu sursele de grăsime, salata ar putea căpăta dimensiunile calorice ale unui șnițel cu cartofi prăjiți care, apropo, tot pleonasm este: amidon îmbibat cu ulei și în cartofi, și în aluatul de clătite care triplează foița de carne.
Daca pleonasmele literare nu intră în sfera mea de expertiză, pentru cele alimentare am o sugestie: înlocuiți-l pe „și” cu „sau”: sau ulei, sau semințe, sau măsline…sau pâine, sau cartofi, sau fasole… Sau asumați-vă consumul dublu, urmând ca la mesele următoare să vă lipsiți de grăsime/făinoase pentru a vă plăti „datoria”. Pleonasmul gramatical sigur nu se pedepsește, însă cel alimentar se taxează. În kilograme?”, a scris Mihaela Bilic, pe pagina de socializare.