Giorgiana Radu: Moartea Regelui, prilej pentru PSD de a-și mai spăla imaginea?

Pentru acest weekend, PSD anunța un protest de amploare la Craiova, împotriva „statului paralel”, sintagmă pronunțată intens în ultima vreme și care nu se lasă dezlipită de pe buzele politicienilor, mai ales a celor ce se adăpostesc sub sigla roșie a partidului. Surpriză însă! Mai marii de la Craiova, sub tocul ascuțit al Olguței Vasilescu, au decis ca manifestația să fie una pașnică, în memoria Regelui Mihai. Duminică, în jurul orei 11.00, mii de oameni, membri de partid și simpatizanți cum anunța un reporter TV, au mers în liniște, spre monumentul care-l înfățișează pe Majestatea Sa Regele Mihai. În fruntea convoiului se aflau „doamna de fier” a social-democraților Lia Olguța Vasilescu și Claudiu Manda, senator PSD și preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, care purtau buchete cu flori impunătoare, pe care le-au depus la bustul Regelui din Craiova. Nimic anormal aș zice, ba chiar apreciez un asemenea gest. Mulți dintre noi ar trebui să ne oprim o secundă din activitățile cotidiene și din gândurile personale, dedicându-i Majestății Sale un moment de reculegere.
Totuși, gestul PSD-ului de la Craiova nu miroase a sinceritate, așa cum reacția fostului președinte al României, Ion Iliescu, la aflarea morții Regelui Mihai, a părut fariseism pur. Mi-e aproape imposibil să alătur politicienii și pioșenia, și în general omul politic și sinceritatea în acțiunile sale. Poate organizația PSD Dolj și omul politic Olguța Vasilescu au gândit onest marșul, drept omagiu Regelui Mihai. Poate evenimentul de la Craiova nu a fost doar un prilej de a mai spăla imaginea PSD-ului care în ultima vreme s-a pătat atât de tare încât și cel mai scump detergent tot lasă urme după clătire. Am rezerve însă!
Ce sănătos ar fi pentru România, ca reacțiile și vorbele tuturor oamenilor politici, nepolitici, cunoscuți, necunoscuți, să fie reale, sincere, așa cum merită Regele Mihai, ultimul rege al României, după care am intrat într-un republicanism roș-rozaliu-bombon-acru care pare fără întoarcere. Prin asta, poate, ar mai fi iertate din nedreptățile care i s-au făcut de-a lungul anilor. Odihnă veșnică, Majestate!