AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Monica Pop: „Fără doar şi poate, lumea trebuie să poarte ochelari de protecţie. Fără discuţie”

 

De pe data de 15 mai purtarea măştii de protecţie în spaţiile închise şi mijloacele de transport în comun va fi obligatorie pentru toţi cetăţenii României. Medicul oftalmolog Moica Pop atrage atenţia că alături de mască trebuie să se poarte şi ochelari pentru că virusul se poate contracta foarte uşor pe suprafaţa oculară.

“Este foarte simplu de înţeles. În anatomia umană există canalul lacrimo-nazal şi cu asta am spus tot. Virusul trece uşor din nas pe suprafaţa oculară şi invers. În toate virozele, în secreţia conjunctivală există virusul. Şi în rujeolă, gripă sau varicelă. Deci, categoric, la cei contaminaţi virusul există şi în ochi.
La noi nu s-a pus problema să purtăm ochelari. Eu atrag atenţia de la începutul lunii martie. În afară de mască trebuie ochelari de vedere sau ochelari obişnuiţi, fără dioptrii.
Suprafaţa oculară trebuie spălată cu apă rece seara şi ochelarii la fel. Ochelarii ar trebui să se igienizeze şi dacă nu este coronavirusul. Sunt nişte lucruri pe care oamenii trebuie să le ştie. (…) Fără doar şi poate, lumea trebuie să poarte ochelari de protecţie. Fără discuţie. Cei care nu au, pot să îşi cumpere o ramă de ochelari fără dioptrii. Se găsesc pe toate gardurile şi nu sunt scumpi. Oricum, protecţia trebuie făcută.
Degeaba are unul infectat mască, dacă strănută în jurul lui virusul intră pe suprafaţa oculară şi s-a contaminat de acolo. În al doilea rând, invers, oricine are virusul în nas, îl are şi în ochi. Acele viziere sunt foarte bune, dar ele sunt profesionale, nu umblă lumea pe stradă cu viziere”, a spus Monica Pop pentru FANATIK.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!