Mustul, pe cât de gustos, pe atât de periculos! Această greșeală poate fi fatală!

Cea de-a doua parte a lunii septembrie e perioada de vârf a culesului viilor, iar mustul îl găsim în mai toate gospodăriile. Gustos și sănătos, mustul poate aduce și moartea, prin fermentarea lui. În timpul fermentației, mustul produce dioxid de carbon, gaz foarte periculos pentru organism.
„10 persoane au fost afectate doar în Moldova. Din păcate, trei nu au mai putut fi salvate. Intoxicaţia inhalatorie cu gaze de fermentaţie creează mari probleme în această perioadă”, atrage atenția conf.dr. Tudor Ciuhodaru. El a compus un îndrumar pentru cei care fac vin de casă.
Ce trebuie să ştiţi pentru a nu vă intoxica:
– Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol.
– Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de decelat. Este inodor, incolor şi insipid.– Efectele asupra organismului sunt cauzate în special de reducerea cantităţii de oxigen în spațiile închise în care fermentează vinul.
– Gravitatea acestui tip de intoxicaţie e dependentă atât de organism cât şi de durata sau intensitatea expunerii.
– Simptomele pot varia de la simple ameţeli, cefalee, greţuri, vărsături pâna la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii.
– Cazurile severe pot merge până la obnubilare, comă şi deces.
Pacienţii afectați pot avea nevoie de  resuscitare respiratorie, suport volemic, antidotism, oxigenoterapie, analeptice respiratorii, așa că cel mai bine e să-i duceți urgent la spital sau să chemați salvarea.
Atenție! Niciodată:
– Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul ce nu au o ventilaţie corespunzătoare.
– Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul fără a anunța pe cineva care poate interveni rapid.
– Nu intraţi nepregătit în încăperea în care exista deja o victimă
Reţineţi:
1. Sunteţi mai susceptibil de a vă intoxica dacă aveţi probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
2. Anunțaţi întotdeauna pe cineva că veţi intra într-un spaţiu închis în care fierbe vinul.
3. Asiguraţi înainte ventilaţia corespunzătoare.
4. Verificaţi nivelul oxigenului din încăperea în care intraţi, eventual cu o lumânare aprinsă, care se va stinge dacă nu există suficient oxigen.
5. Salvatorul poate deveni uşor o victimă.
7. Dacă intraţi într-o încăperea în care există deja o victimă este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră.

Sursa- doctorulzilei.ro