AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Nu consuma niciodată aceste alimente pe caniculă. Poţi face atac cerebral sau infarct!

Temperaturile extrem de ridicate ne face să consumăm foarte multe băuturi reci, asezonate cu câteva cuburi de gheaţă. Puţini ştiu însă că acestea ne fac să transpirăm mai abundent şi să resimţim canicula mult mai puternic.

Profesorul Peter McNaughon, de la prestigioasa Universitate Cambridge, desfiinţează mitul băuturilor reci pe caniculă. Explicaţia specialistului este simplă: consumând băuturi calde sau fierbinţi, nu faceţi decât să creşteţi temperatura corpului. Nervii care se regăsesc în cavitatea bucală şi sistemul digestiv vor stimula creierul să producă mai multă transpiraţie, care prin evaporare, va produce răcorirea corpului. “Apa se evaporă foarte repede de pe piele, iar atunci corpul se răceşte”, spune McNaughon, citat de Deutsche Welle, potrivit rtv.net.

Deşi oamenii se simt şi mai înfierbântaţi în momentul în care consumă băuturi sau alimente calde, “în momentul în care încep să transpire, vor începe să se simtă răcoriţi”, adaugă şi dr. Cristopher Gordon, expert în “termoreglare umană” la Universitatea din Sydeny.

Transpiraţia este un proces vital pentru organism. În cazul în care acesta nu ar avea loc, în medii cu temperaturi foarte ridicate, atunci temperatura corpului ar creşte periculos de mult, provocând atac cerebral şi deces.

Acesta este motivul pentru care medicii recomandă ca, în loc să alegeţi un frappe cu gheaţă sau sucuri răcoritoare, mai bine consumaţi un ceai cald sau mâncare caldă şi foarte condimentată, care au acelaşi efect de creştere a temperaturii interne.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!