• Home
  • Sănătate
  • Nu face această greșeală când gătești! Mâncarea devine cancerigenă

Nu face această greșeală când gătești! Mâncarea devine cancerigenă

gatit carne scaled 2

Nu face această greșeală când gătești! Dacă arzi alimentele, acestea vor dezvolta o toxină care creşte riscul de cancer.

Acrilamida se formează din reacţii între amino-acidul asparagină şi unii carbohidraţi produşi natural.
Nu o puteţi găsi în mâncarea crudă sau cea fiartă. De asemenea, este puţin probabil ca lactatele, carnea şi peştele să conţină acrilamidă. Totuşi toxina se produce în timpul fumatului.

Prezenţa acrilamidei depinde în principal de felul de preparare al mâncării.

S-a sugerat o regulă de aur, anume ca mâncarea să fie gătită până ajunge galbenă, nu maro sau neagră. Asta ar limita formarea toxinei, dar şi gătitul la temperaturi prea mici riscă să nu omoare bacteriile.

La momentul în care au descoperit sursa toxinei, cercetătorii nu au putut stabili dacă nivelul ei găsit în mâncarea gătită poate reprezenta un risc real de cancer. Dar un studiu din 2015 a scos la iveală ca acrilamida din mâncarea gătită nu reprezintă un risc major de cancer, cel puţin tipurile comune de cancer.

Există totuşi alte chimicale ce ar putea stârni îngijorare, cele produse în timpul preparării alimentelor la grătar.

Acestea se împart în două clase, hidrocarburile aromatice policiclice (PAH), asemenea naftalinei şi aminele heterociclice (HCA).

PAH se formează din grăsimea cărnii care cade în flăcări şi HCA apare la reacţia unor molecule printre care se numără amino-acizi şi zaharuri.

Continuarea pe doctorulzilei.ro

Parteneri