AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Nu neglija GUTUILE. Este sezonul lor, consumă-le cât de des! Reglează funcțiile ficatului și ale pancreasului

 

Cunoscute încă din Antichitate, gutuile au fost dintotdeauna apreciate, datorită proprietăţilor astringente ale fructelor şi frunzelor ajunse la maturitate, cât şi a efectelor hemostatice, emoliente, hidratante şi tonice, ale seminţelor fructului.
Bolnavii care au afecţiuni ale ficatului sau pancreasului trebuie să consume gutui zilnic, ajutând astfel la regenerarea celulei hepatice, potrivit lumeacrecintei.ro. De asemenea, dezvoltarea microorganismelor care declanşează hepatita poate fi inhibată prin consumul cojilor de la două trei gutui, zilnic, în stare proaspătă sau sub formă de decoct. Acesta se prepară astfel: Se pun într un ibric 300 ml apă rece de izvor şi câteva bucăţi de gutuie cu tot cu coajă (aproximativ 200 g) şi se lasă la foc potrivit timp de 10 minute. Decoctul se acoperă alte 5 minute, după care se strecoară şi se bea imediat. Gutuile fierte rămase se consumă cât încă mai sunt calde. Consumul alternativ de gutui proaspete şi decoct stimulează eliminarea toxinelor, ajutând atât ficatul, cât şi pancreasul suprasolicitat. Pe lângă decoctul obţinut din fructe, şi decoctul din frunze de gutui are proprietăţi vindecătoare. Patru frunze proaspete sau uscate de gutui se mărunţesc și se pun la fiert în 250 ml de apă. După 10 minute, ceaiul se ia de pe foc şi se toarnă direct într o ceaşcă. Se bea numai cât este cald, deoarece se oxidează foarte repede. Acesta este un bun remediu pentru eliminarea nisipului de la rinichi.

Mai mult aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!